Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Stanovení isoflavonů v luštěninách do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Stanovení isoflavonů v luštěninách

Vydáno: 28.5.2012
Tisk článku
Autor: Markéta Houdková
Chromatografické stanovení množství isoflavonů v luštěninách a jejich vliv na zdravotní stav.

Fytoestrogeny jsou skupinou polyfenolických rostlinných metabolitů, které mohou napodobovat nebo regulovat činnost endogenních estrogenů tím, že se vážou na estrogenní receptory. Bioaktivita těchto sloučenin je založená na jejich struktuře, která se podobá 17β-estradiolu. Hlavní třídy fytoestrogenů jsou isoflavony, lignany a kumestany.

Isoflavony jsou podtřídou flavonoidů, ale jsou zařazovány i k fytoestrogenům, protože vykazují estrogenní aktivitu. Mezi nejvíce prostudované zástupce isoflavonů patří genistein a daidzein. Významné množství isoflavonů je přítomno v bobovitých rostlinách – v sóje, vojtěšce, jeteli a cizrně.

Isoflavony přitahují pozornost především díky svému možnému působení na postmenopauzální příznaky (např. návaly horka, osteoporóza). Také byl zaznamenán vliv na kardiovaskulární choroby, kognitivní funkce a rakovinu prsu či prostaty. Několik studií provedených na zvířatech i lidech tvrdí, že konzumace sóji má preventivní účinky na hormonálně podmíněné nemoci.

Sója je považována za hlavní potravinový zdroj fytoestrogenů. Bylo prokázáno, že sójové výrobky obsahují významné množství isoflavonů a fermentované sójové produkty rovněž obsahují vysoké koncentrace těchto sloučenin. V západních zemích nepatří sója ani výrobky z ní k tradičním potravinám, a proto zde nejsou příliš konzumovány.

Byla provedena studie, jejímž cílem bylo stanovit obsah deseti různých isoflavonů v těchto luštěninách: zelená, červená a žlutá čočka (Lens culinaris), sušené fazole (Phaseolus vulgaris) a cizrna (Cicer arientinum). Vědci použili ke stanovení techniku kapalinové chromatografie LC-MS/MS (jde o systém využívající kvadrupolové analyzátory) a získali následující výsledky. Nejbohatším zdrojem isoflavonů je cizrna, která obsahuje zhruba 3078 µg/kg celkového množství.  Na druhém místě se umístily sušené fazole s koncentrací 1076 µg/kg. U ostatních potravin byla naměřena hodnota kolem 200 µg/kg.

Závěr je takový, že luštěniny běžně konzumované západními populacemi, které byly analyzovány v této studii, nejsou dobrými alternativami sóji a sójových produktů pro zdroje isoflavonů.


Determination of conjugated and free isiflavones in some legumes by LC-MS/MS
Journal of Food Composition and Analysis, 25, 2012, č. 2, s. 173-178

Objednávka kopie článku


Více informací:
A-Z slovník:  Isoflavony
                    Flavonoidy

"Potravní fytosterony a zdraví žen během klimakteria a po něm"

"Fytoestrogeny - selektivní modulátory receptorů estrogenů"

"Fytoestrogeny ve výživě. Představují užitek nebo riziko?"

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018