Bezpečnost potravin

Stabilizované rýžové otruby schváleny pro použití v masných výrobcích

Vydáno: 31. 5. 2008
Autor:

Společnost NutraCea získala souhlas FSIS dodávat stabilizované rýžové otruby pro použití v masných a drůbežích výrobcích.

Společnost NutraCea získala souhlas FSIS (Food Safety Inspection Service USDA…  úřad pro záležitosti veřejného zdraví při americkém ministerstvu zemědělství, zodpovědný za zdravotní nezávadnost, prospěšnost a bezpečnost masa, drůbeže a vajec dodávaných na tuzemský trh a za jejich správné značení a balení) dodávat stabilizované rýžové otruby (SRB) potravinářským společnostem, které zpracovávají mleté maso a drůbež na výrobky jako jsou salámy, párky a jiné uzeniny obsahující pojidla, masové kuličky, nugety, hamburgery, paštiky aj. pro použití ve funkci zlepšující ingredience. Rozhodnutí FSIS tak umožňuje společnosti NutraCea získat v masném průmyslu stovky nových zákazníků. Podle nezávislé studie provedené počátkem t.r. pracovníky Iowa State University se díky přídavku stabilizovaných rýžových otrub ve výši 2, resp. 3 % snížila výrobní cena drůbežích nuget o 2, resp. 4 centy na libru výrobku (453,9 g). Obdobně se snížila cena hot dogů, u kterých se přídavek funkční ingredience SRB pohyboval kolem 3,5 %, ačkoliv v některých jiných zemích mimo USA bývá mnohem vyšší. NutraCea podala patentovou přihlášku na využívání stabilizovaných rýžových otrub jako zlepšujícího přípravku.