Spotřeba vajec v EU
Vydáno: 29. 10. 2008
Autor:
Každý obyvatel EU v loňském roce v průměru zkonzumoval 13,6 kg vajec.

Se spotřebou okolo 210 ks vajec jsou němečtí konzumenti pod průměrem EU, již mnoho let spotřeba kontinuálně klesá. V roce 1950 v průměru zkonzumoval každý obyvatel jen 130 vajec. V Západním Německu stoupala v 70. letech spotřeba vajec, v bývalé NDR se až do opětovného sjednocení obou částí dokonce vyšplhala až na rekordní hranici 300 kusů vajec na obyvatele. Díky změně stravovacích zvyklostí začala následně konzumace vajec kontinuálně klesat. Tradiční pokrmy jako míchaná vajíčka nebo omelety byly nahrazeny pizzou nebo fast foody. Současně se na poklesu spotřeby podílela i probíhající diskuse o zdraví škodlivém cholesterolu. V roce 1999 tak průměrná spotřeba klesla na 239 ks vajec, v roce 2000 na 223 a v roce 2005 to bylo již jenom 205 ks vajec.
V produkci vajec si Německo zachovává stabilně svoji pozici třetího největšího producenta v EU se 778 000 t vajec. Podstatně více vajec však dokáží vyprodukovat ve Španělsku (1,03 mil. t) a ve Francii (965 000 t). Celkem členské státy EU vyprodukují ročně přibližně 7,24 mil. t vajec, čímž v průměru pokryjí spotřebu svého obyvatelstva; míra soběstačnosti ve výrobě vajec v EU je 101 %. S výjimkou Španělska, které dosahuje míru soběstačnosti ve výrobě vajec ve výši 113 %, nedokáží země EU poptávku ve vlastních zemích zcela pokrýt. Míra soběstačnosti ve výrobě vajec ve Francii je 86 % a v Německu 67 %. Německo zůstává setrvale největším importérem vajec v rámci EU.
Jeder EU-Bürger verspeiste 13,6 kg Eier
[cit. 2008-10-23], www.animal-health-online.de