Bezpečnost potravin

Spotřeba sladkovodních ryb v ČR mírně roste

Vydáno: 10. 11. 2009
Autor:

Čeští rybáři přispívají ke zvýšení spotřeby sladkovodních ryb. Podzimní výlovy potvrzují dobrou kvalitu i velikost ryb.

Letos se očekává mírné zvýšení spotřeby sladkovodních ryb, která je v Česku několik posledních let zhruba 1 kg/osobu ročně, což je zhruba asi čtvrtina oproti roční konzumaci mořských druhů.

Klatovští rybáři na podzim vyloví 150 z celkem 420 rybníků. (Klatovské rybářství je druhý největší producent ryb v Česku.)  Kromě kaprů by měly 40 – 50 t tvořit vedlejší ryby, zejména amur, tolstolobik, lín, štika a candát. Tři kontrolní odlovy potvrdily, že zdravotní stav ryb i přírůstek je velmi dobrý.
Polovina z 550 t „podzimních“ kaprů půjde na export do Německa, které platí stejnou cenu jako odběratelé v ČR. Prodejní cena by měla zůstat na stejné úrovni jako loni, podniku se nezvýšila cena krmného obilí (roční spotřeba je zhruba 1 600 t krmné pšenice, žita  a tritikale).
Podzimní výlovy potrvají do 18.listopadu.

Klatovské rybářství ročně produkuje téměř 1 100 t ryb, z toho zhruba 800 t kaprů. Méně než loni, 140 t, vyloví rybáři lososovitých ryb – pstruhů na český trh a sivenů. Ten byl dříve určen výhradně na export, ale už se také dostává do našich obchodních řetězců a zpracoven.

Potravinářský zpravodaj X, 2009, č.7, s.27