Bezpečnost potravin

Společnost Martek získala Europatent na ARA pro dětskou výživu

Vydáno: 21. 4. 2007
Autor: pospisilova

Společnost Martek Biosciences Corp. získala Evropský patent na přípravu kyseliny arachidonové z mikroorganismů Mortierella alpine pro přípravu kojenecké a dětské výživy.

Společnost Martek Biosciences Corp., získala Evropský patent na výrobu kyseliny arachidonové (ARA) z mikroorganismů Mortierella alpine, určené pro přípravu kojenecké a dětské výživy. Kyselina arachidonová je ω-3 mastná kyselina, která je přirozeně obsažena v mateřském mléce a je považována za látku hrající rozhodující úlohu ve vývoji a růstu dětí. ARA společnosti Martek se získává z mikrořas a obsahuje nadto ω-3 kyselinu eicosapentaenovou (EPA) s dlouhým řetězcem. Patent původně schválený v roce 2005 se týkal ARA neobsahující přírodní EPA. Nový patent pokrývá recepturu dětské výživy obohacené ARA olejem z Mortierella alpine, který přirozeně obsahuje EPA v množství až do 20 % a metodu výroby dětské výživy s touto ingrediencí. Společnost Martek vlastní asi 700 patentů, dětská výživa s ARA se prodává již ve více než 60 zemích po celém světě. Použití ARA při výrobě kojenecké a dětské výživy umožňuje získat výrobek s nutričními hodnotami natolik blízkými mateřskému mléku, aby děti, které nemohou být kojeny netrpěly nutričním nedostatkem. ARA se uplatňuje v 85 % výrobcích kojenecké výživy prodávané v USA.