Bezpečnost potravin

Společnost LIHO Blanice vyráběla lihoviny s vyšším obsahem metanolu

Vydáno: 4. 9. 2008
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 20.8.2008.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce minulý týden zakázala výrobu konzumního lihu a lihovin ve firmě LIHO Blanice spol. s r.o. Laboratorní analýzy totiž u několika vzorků z produkce této společnosti prokázaly nadlimitní množství nebezpečného metanolu. Jelikož se jedná o rozsáhlý případ, byli ke kontrole přizváni i zástupci Celního úřadu v Táboře.

Evropské předpisy povolují 500 miligramů metanolu na litr absolutního alkoholu, přístroje však v případě konzumního lihu od společnosti LIHO Blanice naměřily až 1880 miligramů. Tento líh společnost dále prodávala jako surovinu pro další výrobu a sama z něj také vyráběla některé lihoviny. Analýzy proto prokázaly vyšší množství metanolu také u dvou jejích výrobků – Kralický tuzemák a Vodka jemná 37,5%. Zástupci společnosti navíc nedostatečně plní opatření, která jim inspektoři na základě svých zjištění uložili; mimo jiné nebyli schopni v celém rozsahu doložit, komu konzumní líh dále prodali, jaké další lihoviny z něj sami vyrobili a kam je dále distribuovali.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto spotřebitelům doporučuje obezřetnost při nákupu a konzumaci lihovin od společnosti LIHO Blanice a zároveň chce tímto způsobem odběratele této firmy upozornit na riziko, že nakoupili zdravotně závadný konzumní líh.

Kromě zákazu další výroby lihu pro potravinářské účely inspekce rovněž pozastavila prodej veškerých lihovin, které se v době kontroly vyskytovaly na skladě společnosti. Jedná se o téměř 57 tisíc litrů již stočených lihovin v hodnotě převyšující 8 milionů korun. Výrobce však nesmí dále distribuovat ani lihoviny, které dosud nebyly stočeny z výrobních tanků, tudíž se celková hodnota tohoto zboží odhaduje až na 15 milionů korun.

Případ je i vzhledem k přístupu kontrolované osoby velmi složitý a šetření SZPI v této věci stále pokračují. 

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI