Bezpečnost potravin

Společnost Lexington podala patentovou přihlášku na výrobu sukralózy

Vydáno: 1. 5. 2008
Autor:

Společnost Lexington Pharmaceuticals Laboratories vyvinula unikátní metodu výroby sukralózy, která bude konkurovat společnosti Tate&Lyle.

Společnost Lexington Pharmaceuticals Laboratories, LLC (Lexington) vypracovala a podala patentovou přihlášku na unikátní metodu výroby sukralózy (náhradní sladidlo, které se prodává pod obchodním názvem Splenda. Na výrobcích v EU je označena kódem E955. Je 500–600krát sladší než sacharóza, zhruba dvakrát sladší než sacharóza a čtyřikrát sladší než aspartam. Vyrábí se ze sacharózy, přičemž tři hydroxylové skupiny sacharózy jsou nahrazeny atomy chlóru. Na rozdíl od aspartamu je stabilní za vyšších teplot i v širokém intervalu hodnot pH. Používá se proto při pečení nebo do výrobků, u kterých se vyžaduje dlouhodobá údržnost.), která bude silnou konkurencí sukralózy obchodní značky Splenda společnosti Tate&Lyle. Postup společnosti Lexington je totiž mnohem více ohleduplný k životnímu prostředí a výsledný produkt je lacinější. Nové sladidlo na bázi sukralózy je dalším z neenergetických sladidel řady Nevella.