Bezpečnost potravin

Spirulina pro zdravé nápoje

Vydáno: 3. 6. 2013
Autor: sukova1

Nově vyvinutý wellness nápoj švýcarské firmy SpirAlps obsahuje cyanobakterie vyrobené ve foto-bioreaktorech, dřeň broskví a jablek a extrakt z pěti bylin.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova2/spiralps.jpg]Spirulina –často označovaná jako mikrořasa – byla dosud jako doplněk stravy (zdroj vitaminů, minerálních látek, rostlinných pigmentů a antioxidantů) k dispozici jen v sušené formě jako tablety, kapsle či prášek (z Číny, Thajska, Indie či Hawaie. Švýcarští výzkumníci z firmy SpirAlps nyní vyvinuli různé receptury wellness-nápoje z čerstvé spiruliny, které testovali na trhu.

Optimálního výsledku bylo dosaženo se směsí čerstvé spiruliny (organismus proměnlivého tvaru, o délce ca 0,3 mm) se dření broskví a jablek, a extraktu z pěti bylin. Snahou bylo uvést na trh výrobek obsahující více příznivých složek, než umožňuje sušená forma.

Pro produkci standardizované řasy se místo běžných vodních ploch využívají uzavřené foto-bioreaktory, v nichž lze proces růstu regulovat a zabránit přístupu kontaminantů zvenčí. Produkt by měl být podroben šetrné pasteraci zastudena – naplněné uzavřené lahvičky s nápojem ve vodní lázni vystavit tlaku 6000 bar, přičemž výsledek odpovídá působení teploty 90 °C.

Nápoj Spiralps s certifikátem „bio“ je zatím k dispozici v obchodech se zdravou výživou, ale počítá se s jeho rozšířením.

Lebensmittel-technologie, 46, 2013, č. 3, s. 32-33
Objednávka kopie článku

Související informace:
Mikrořasy – nevyčerpatelný zdroj bioaktivních látek