Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Špenátový extrakt jako aditivum pro hubnutí do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Špenátový extrakt jako aditivum pro hubnutí

Vydáno: 8.2.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Švédští vědci objevili, že tylakoidy z membrán chloroplastů inhibují trávení tuků, s tím mohou pomoci ke snižování hmotnosti.
Švédští vědci z univerzity v Lundu objevili tylakoidy – tenké membrány v chloroplastech, které jsou zdrojem minerálních látek, bílkovin a tuků, které zřejmě inhibují trávení tuků. Tím tuky setrvávají v trávicím traktu déle a vyvolávají pocit sytosti. Patentovaný objev může vést např. k vývoji pečiva s tylakoidy určeného pro diety ke snižování hmotnosti.
Zásluhu na objevu mají vědci - manželé Albertsonovi, kteří k němu dospěli v souvislosti jednak s výzkumem obezity a jednak s výzkumem biochemie fotosyntézy. Účinek byl nejprve prověřen in vitro a poté na myších. Při aplikaci 0,1 % tylakoidů ve stravě spotřebovaly myši méně krmiva a docházelo ke snižování hmotnosti a hladiny cholesterolu. Ověření na lidech dosud neproběhlo. K dosažení účinku by se zřejmě musel použít špenátový extrakt (v množství několika gramů současně s potravou), protože jinak by bylo zapotřebí zkonzumovat alespoň půl kg špenátu. Mechanismus účinku není dostatečně objasněn, ale vědci se domnívají, že tylakoidy obsahují složky, které inhibují digesci pankreatickou lipázou tím, že vytvoří obal kolem tukových kuliček.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=68798-tylakoids-spinach-obesity
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018