Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Souvislost nízkoenergetických sladidel s obezitou do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Souvislost nízkoenergetických sladidel s obezitou

Vydáno: 2.3.2008
Tisk článku
Konzumace potravin, které jsou sladké, ale bez kalorií, může vyvolávat chuť na dodání energie.
Podle výsledků pokusu v ústavu Ingestive Behaviour Research Centre na Purdue University v Indianě (publikováno v Behavioural Neuroscience) se zdá, že u živočichů může sladká chuť, i když je způsobená neenergetickými sladidly, vyvolávat předpoklad souvislosti s obsaženou energií.
Krysy Sprague Dawley, do jejichž stravy (nízkotučný jogurt) bylo přidáváno sladidlo sacharin, přijímaly více potravy a ukládaly více tuku než krysy, v jejichž stravě byla stejně sladká glukóza obsahující energii. Pokud je podobný efekt vyvoláván i u lidí, stojí osoby konzumující nekalorická sladidla více námahy ubránit se příjmu potravy. U zvířat krmených sacharinem docházelo k menšímu zvýšení tělesné teploty po jídle, což může znamenat, že jejich metabolismus není patřičně nastartován.
Možná se jedná o podmíněný reflex, možná zvýšený výskyt obezity má souvislost s vysokým množstvím konzumovaných nízko- a nekalorických sladidel.
Výrobci sladidel se staví k výsledkům studie s velkými pochybnostmi: počet pokusných zvířat byl malý (27), výsledky na krysách nelze převádět na lidi, problematika obezity se tím zjednodušuje.
EU Food Law, 334, 2008, s. 12
http://www.sherdog.net/forums/showthread.php?t=729970
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018