Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Soudobý pohled na vlákninu potravy do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Soudobý pohled na vlákninu potravy

Vydáno: 9.2.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Pohled na příznivé účinky vlákniny na naše zdraví.

Za výztižnou definici vlákniny lze považovat definici Nizozemské zdravotní rady: „Vlákninu potravy tvoří látky, které nejsou stráveny či vstřebány v tenkém střevu člověka, s chemickou strukturou sacharidů či látek obdobných, ligninu a příbuzných látek“.
Z chemického hlediska lze složky vlákniny rozdělit do následujících skupin:
a) polysacharidy (kromě škrobu): celulosa, hemicelulosy, pektiny, beta-glukany, chitin, gumy a slizy;
b) nestravitelné oligosacharidy, např. fruktany (zejména inulin, který je však často řazen mezi polysacharidy);
c) složky příbuzné sacharidům: zejména rezistentní škroby a modifikované celulosy;
d) lignin a doprovodné látky: kutin, třísloviny aj.

Jednotlivé složky vlákniny mají různé fyziologické účinky a tedy i rozdílné předpoklady snížit zdravotní rizika. Podrobně o této problematice referoval doc. Z. Zloch v č. 3/2004 časopisu Výživa a potraviny. Některé složky vlákniny podléhají v tlustém střevě žádoucí fermentaci, která např. zvyšuje vstřebávání minerálních látek z potravy, oslabuje alergické reakce, znevýhodňuje nežádoucí bakterie (hnilobné), omezuje tvorbu škodlivých produktů a jejich vstřebávání.
Vláknina zvyšuje rychlost průchodu tráveniny trávicím traktem, zejména tlustým střevem. Dostatečný příjem vlákniny může snižovat výskyt zácpy, ale také vředového zánětu tlustého střeva(ulcerózní kolitidy). Vztah mezi příjmem vlákniny a prevencí rakoviny tlustého střeva a
konečníku nebyl zatím vědecky dostatečně prokázán.
Příjem vlákniny pomáhá snižovat riziko vzniku srdečně cévních poruch, kladně je v tomto směru hodnocen především příjem ovoce a celozrnných výrobků.
Přirozená strava s vysokým obsahem vlákniny je obvykle objemná, má nízkou energetickou hodnotu a vyvolává pocit nasycenosti po delší dobu. To může být žádoucí u zdravých osob, avšak u lidí s omezenou chutí k jídlu, jakými jsou velmi malé děti či velmi staří lidé, to může vést k nedostatečnému příjmu živin. Zvýšená spotřeba celozrnných výrobků, popř. potravin obohacených obilnými otrubami, může zhoršit využitelnost železa z potravy (a dalších stopových prvků).
Doporučovaný denní příjem vlákniny pro dospělého je kolem 30 g vlákniny. Pro děti jsou doporučovány hodnoty nižší. Je potřeba zdůraznit že „není vláknina jako vláknina“. V různých potravinách se výrazně liší její složení a tím i zdravotní přínos. Výhodnější je přijímat vlákninu jako součást normálních potravin, tedy ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, než v potravinách obohacených izolovanou vlákninou a zejména než ve formě potravních doplňků. V přirozených potravinách je zřejmě vláknina součástí komplexu řady látek, jejichž příznivé účinky se vzájemně doplňují a zesilují.

Výživa a potraviny, 63, 2008, č.6, s.160-162


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018