Bezpečnost potravin

Snížení alergizujícího potenciálu arašídů

Vydáno: 14. 4. 2011
Autor:

Použití enzymů je slibná metoda snižování alergenů u pražených arašídových jader.

Zkoumalo se použití enzymů ke snížení alergenů v jádrech arašídů. Účinnost metody se zjišťovala pomocí markerů, kterými byly dva hlavní alergeny v arašídech: Ara h 1 a Ara h 2. U syrových arašídových jader nedávala použitá metoda konzistentní výsledky, avšak u pražených arašídových jader byly výsledky slibné.
Optimální podmínky pro opracování pražených arašídových jader:
* pětiminutové blanšírování jader,
* tříhodinová inkubace arašídových jader v enzymovém přípravku (0,12 %).
Na konci procesu nebyla v arašídech pomocí ELISA metod zjištěna přítomnost alergenů Ara h 1 a Ara h 2. 

Zdroj: Allergen Bureau eNews April 2011