Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Složení mastných kyselin mateřského mléka, kravského UHT-mléka a mléka pro kojence do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Složení mastných kyselin mateřského mléka, kravského UHT-mléka a mléka pro kojence

Vydáno: 26.10.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
V mateřském mléce byl zjištěn nižší obsah nasycených mastných kyselin a PUFA a vyšší obsah MUFA  než v průmyslových mléčných výživách.
Na univerzitě v Olštýně, Polsko, porovnávali složení mastných kyselin (MK) mateřského mléka, kravského UHT-mléka a mléka pro kojence značek Nan a Bebiko. Mateřské mléko bylo odebíráno v l. 1999 až 2000 od 130 kojících matek třetí až pátý den po porodu. Analýza byla prováděna standardní metodou IDF z r. 1999 za použití chromatografu HP 6890.
Podíl veškerých nasycených MK v mateřském mléce činil 46,6 %, v kravském mléce byl o 43 % vyšší a v kojeneckém mléce Nan a Bebiko o 31 % resp. o 14 % vyšší. Mononenasycených MK bylo v mateřském mléce 46 %, zatímco v mléce kravském, Nan a Bebiko o 67 resp. 52 resp. 56 % méně. Polynenasycených MK bylo v mateřském mléce 7,39 % zatímco v kravském mléce o 36 % méně. Kojenecká mléka obsahovala o 106 resp. 189 % polynenasycených MK více než mateřské mléko.
Mateřské mléko mělo obsah laktózy v rozmezí 3,8 až 6,2 %, bílkovin 1,2 až 2,6 % a tuku 2,2 až 5,9. V porovnání s testovanými kojeneckými přípravky mělo nižší obsah nasycených mastných kyselin, vyšší obsah mononenasycených a nižší obsah polynenasycených MK.
Milchwissenschaft, 62, 2007, č. 4, s. 380-383
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018