Bezpečnost potravin

Šlechtění proti plísni bramborové

Vydáno: 26. 3. 2009
Autor:

Geny z planě rostoucích brambor zajistí současným odrůdám rezistenci vůči plísni bramborové.

Nizozemští vědci objevili rychlý a bezpečný způsob šlechtění brambor na rezistenci vůči plísni bramborové. Geneticky modifikované brambory, které vyvinul tým vědců vedený profesorem Willemem Stiekemou z Mezinárodního výzkumného centra rostlin (PRI) ve Wageningenu, se získávají inovativním postupem. Při takzvané cisgenezi se přenáší gen nebo skupina genů z planě rostoucích brambor rezistentních vůči plísni bramborové do běžných odrůd.
Oproti transgenním metodám se zde přenos uskutečňuje bez genetického materiálu jako jsou markerové geny rezistence k antibiotikům. V novém postupu jsou používány stejné geny jako při přirozeném šlechtění. Předností je rychlost: na realizaci nové metody potřebují šlechtitelé jen několik minut, u běžných šlechtitelských postupů jde o časový úsek desítek let. Ještě v minulém roce se uskutečnil přenos pouze jednotlivých genů rezistence. Letos v létě by měly být provedeny tři polní testy s třemi odrůdami geneticky modifikovaných brambor. Podle vedoucího projektu Antona Haverkorta však již přenos jednotlivých genů zajistí rychlé vybudování rezistence vůči patogenu. Nizozemští vědci doufají, že nový postup, který probíhá velmi podobně v přírodě, zajistí, že takto geneticky pozměněné odrůdy brambor budou Evropany lépe akceptovány. EU však novým odrůdám dosud neudělila registrace.