Bezpečnost potravin

Školní jídelna v Příbrami vaří také z biopotravin 

Vydáno: 8. 12. 2010
Autor:

Do projektu BIOškoly se jako první na Příbramsku zapojila školní jídelna v ulici K Zátiší.

Stravovat se ve školní jídelně dnes rozhodně neznamená jíst nezdravá a nevábně vypadající jídla. Svůj podíl na tom má i projekt BIOškoly, kdy se za podpory Ministerstva zemědělství České republiky do jídelen zavádějí potraviny z ekologického zemědělství, tzv. biopotraviny. Na Příbramsku se jako první do projektu zapojila školní jídelna v ulici K Zátiší.

Strávníci školní jídelny v ulici K Zátiší mají od prvního září možnost pochutnat si na pokrmech připravených z biopotravin. Stravovna, která připravuje v průměru pět stovek obědů denně, je na Příbramsku první svého druhu. „Minulý týden jsme měli celý věnovaný zelenině a ovoci. Každý den byla na našem jídelníčku jídla připravená z biozeleniny,“ uvedla její ředitelka Terezie Hofmanová.

Jídelna K Zátiší se v projektu připojila k dalším 41 školním jídelnám v České republice, které v současnosti vaří z biopotravin od téměř čtyřiceti ekologických zemědělců.  „O biopotraviny se zajímám již delší dobu, proto jsem možnost zapojit naší školní jídelnu do projektu uvítala,“ vysvětlila ředitelka Hofmanová.

Kromě zeleniny odebírá od ekologických zemědělců také mléko, sýry, mouku, cukr a další potraviny. Každá jídelna, která je do projektu zapojená, musí splňovat desetiprocentní limit využití biosurovin, což v dnešní době není podle ředitelky Hofmanové vždy jednoduché. „Pro zachování stávající ceny obědů musíme neustále hlídat finance,“ říká. Navíc jídelna musela inovovat postupy vaření. „Naše zaměstnankyně se musely naučit potraviny správně zpracovávat podle příslušných technologických postupů,“ uvedla Hofmanová s tím, že přes počáteční drobné obtíže považuje vstup do projektu za správný krok. „Je vždycky lepší, když lidé znají původ potravin a vědí, co jedí. Navíc mají biopotraviny zřetelně lepší chuť,“ dodala.

Projekt „BIOškoly – zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení“ odstartoval před rokem a v současné době je do něj zapojeno celkem 42 jídelen. Jídelna K Zátiší je na Příbramsku zatím první. „O projekt je ze strany školních jídelen zájem, některé se však bojí finanční náročnosti, proto jsou biopotraviny v rámci projektu jídelnám prodávány za zvýhodněnou cenu,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ministerstvo již projekt podpořilo částkou přesahující šest milionů korun. Šlo například  o prostředky na zajištění osvětových a vzdělávajících akcí, které jsou nedílnou součástí projektu. Příbramská jídelna už například pro své strávníky organizovala kurz vaření a na jarní měsíce chystá BIOjarmark otevřený nejen studentům a jejich rodičům, ale také široké veřejnosti. Ministr Fuksa tento krok chválí: „Je dobré, když se lidé o důležitosti ekologického zemědělství dozvídají z více stran.“

Ministerstvo ekologické zemědělství nepodporuje pouze tímto projektem, ale také dlouhodobou pomocí přímo producentům biopotravin. Kromě toho se zaměřuje i na pravidelné informování veřejnosti o této problematice. „Budeme podporu ekologického zemědělství neustále zvyšovat,“ uvedl ministr Fuksa a dodal: „Naším cílem je výrazně zvýšit nejen počet producentů, ale také domácností, které biopotraviny používají pro každodenní vaření a spotřebu.“

Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství. Při jejich produkci nesmí být užito chemických hnojiv, ošetřovacích prostředků a jiných látek, které narušují životní prostředí nebo se v něm přirozeně nevyskytují. Producent bioproduktů musí mít uzavřenou řádnou smlouvu o kontrole biokvality s úředně uznávanou kontrolní organizací, která u celého procesu výroby bioproduktu (provozovny, sklady, balírny, přeprava) kontroluje dodržování zákonem stanovených směrnic pro ekologické zemědělství. Biopotravina musí samozřejmě splňovat i všechny požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost podle Zákona o potravinách

Zdroj: TZ MZe