Bezpečnost potravin

Shikimová kyselina k výrobě přípravku proti ptačí chřipce

Vydáno: 8. 1. 2006
Autor:

Zdrojem shikimové kyseliny, ze které se vyrábí aktivní složka Tamiflu (léku proti ptačí chřipce), je badyán.

Badyán je plod malého orientálního stromu (Illicium verum Hooker F.), který patří do čeledi Mangoliaceae. Badyán se používá v orientální kuchyni několik tisíc let jako aromatizující prostředek. Do Evropy se dostal v 17. století, kdy byl použit do pekařských výrobků a při výrobě ovocných džemů.

Spíše než v kuchyni se badyán používal v čínské medicíně při řadě obtíží, např. při špatném trávení, bolesti žaludku, bolesti břicha u dětí. Podle novějších studií vykazuje badyán aktivitu vůči některým typům rakoviny, např. plic.

V současné době se badyán dává do souvislosti s bojem proti ptačí chřipce, neboť je hlavním zdrojem shikimové kyseliny. Ta se považuje za zásadní složku antivirového léku, který snižuje závažnost chřipkových projevů.

V praxi se kyselina shikimová extrahuje ze semen badyánu, pak se konvertuje na epoxid, následně na azid a v posledním kroku na krystalickou látku označovanou jako “oseltamivir”, což je aktivní složka přípravku Tamiflu.

Dodavatelem shikimové kyseliny (98 %) nebo extraktu badyánu je např. čínská firma Phytointl Hi-Tech. Firma Roche, která je jediným výrobcem Tamiflu, nakupuje velké množství badyánu, který používá k výrobě Tamiflu.

 

nutraingredients