Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Schválení steviových glykosidů v EU? do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Aktuality > Aktuality

Schválení steviových glykosidů v EU?

Vydáno: 20.7.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Očekává se, že do konce roku 2011 bude rozhodnuto o používání steviových glykosidů v rámci EU.

Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) uveřejnil dne 18.7.2011 aktualizované informace ke sladidlům na bázi steviových glykosidů. Evropská komise v současné době zkoumá, zda by měla tato sladidla schválit pro použití v potravinách. Počátkem měsíce července 2011 hlasovaly členské státy ve prospěch návrhu Evropské komise autorizovat steviové glykosidy v řadě potravin.
Během příštích tří měsíců se bude o návrhu jednat v Evropské radě a Evropském parlamentu. Pokud nebudou námitky, budou steviové glykosidy povoleny v EU koncem roku 2011.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil bezpečnost steviových glykosidů v roce 2010. Objevily se však obavy ohledně možného překročení akceptovatelného denního příjmu (SDI). Následné diskuse v Bruselu se zaměřily na schválení použití steviových glykosidů v takových aplikacích, aby se zajistilo, že se ADI nepřekročí.
Na základě dosavadních diskusí FSA podporuje návrh Evropské komise. Hodnoty navrhované pro kategorie potravin, zejména pro nealkoholické nápoje, nebudou způsobovat ve Velké Británii problémy z hlediska expozice spotřebitelů.
FSA uveřejnil 18.7.2011 k problematice steviových glykosidů přehledovou informaci.

Zdroj: FSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018