Bezpečnost potravin

Rýžový sýr pro osoby s laktózovou intolerancí

Vydáno: 18. 11. 2005
Autor:

Společnost Galaxy Foods uvedla na trh plátkový rýžový sýr ve dvou chuťových variantách, určený pro osoby s laktózovou intolerancí.

Společnost Galaxy Foods uvedla na trh nový mléčný výrobek určený osobám s laktózovou intolerancí (nesnášenlivost mléčného cukru laktózy) – rýžový sýr Rice Slices. Mléčné náhražky na bázi rýže, dokonce i rýžové sýry, se již na trhu objevily, ovšem převážně v Asii, kde je výskyt laktózové intolerance mezi populací velmi vysoký. Nyní se díky společnosti Galaxy Foods dostávají i na britský trh. Plátkový sýr Rice Slices vyráběný z neloupané rýže má nízký obsah cholesterolu, má velmi jemnou texturu a snadno a rychle se taví. Pro pohodlnou manipulaci se může i zmrazovat. Prozatím se vyrábí ve dvou chuťových variantách – Mozzarella a Cheddar. Sýr se připravuje ze suspenze neloupané rýže, filtrované vody, maltodextrinu a rýžového proteinu (60 %), oleje z rýžových otrub, přírodních aromat a chuťových přísad, trikalcium-o-fosfátu, fosforečnanů draselných, kukuřičného škrobu, mořské soli, kyseliny citronové, antioxidantu alfa-tokoferolu a vitaminu A. Obsahuje kasein a může obsahovat i stopy laktózy.

Food Processing, 74, 2005, č. 10, s. 8