Rychlá detekce bakterií v potravinách a nápojích
Vydáno: 6. 1. 2007
Autor: pospisilova
Rychlá metoda chemické analýzy a přesné identifikace typu bakterie za použití hmotového spektrometru bez předchozího opracování vzorku.
Výzkumníci Purdue Univerzity vyvinuli systém umožňující rychlou identifikaci bakterií v potravinách a nápojích bez nutnosti použití současných zdlouhavých a nákladných postupů. Technologie zvaná desorpční elektrosprejová ionizace (DESI patentovaná technologie je jednoduchá, citlivá, jemná a mnohostranná ionizační metoda, která umožňuje přímý odběr vzorků z povrchů bez jakékoli přípravy, za pokojové teploty a atmosférického tlaku) dovoluje zkrátit dobu stanovení z několika hodin na několik minut. Jedná se o první případ chemické analýzy a přesné identifikace typu bakterie za použití hmotového spektrometru bez předchozího opracování vzorku. Technologie je vedle řady patogenních bakterií vhodná zejména k detekci E. coli a salmonely, a to s přesností miliardtiny gramu bakterie. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopisu Chemical Communications. Pro komerční účely metodu včetně potřebných typů hmotových spektrometrů zpracovala společnost Prosolia.
.jpg)