Bezpečnost potravin

Rozpustná vláknina zvyšuje ukládání tuku

Vydáno: 20. 10. 2009
Autor:

Pokusy na myších ukázaly na snížení citlivosti k inzulinu a zvyšování hmotnosti v důsledku příjmu vysokotučné stravy v kombinaci s rozpustnou vlákninou.

Vědci z Německého institutu pro nutriční výzkum (DIfE) zkoumali na myších vliv různých typů vlákniny při konzumaci vysokotučné stravy („strava západního stylu“). Myši se sklonem k tloustnutí byly po dobu 45 týdnů krmeny stravou s vysokým podílem tuků v kombinaci buď s rozpustnou nebo nerozpustnou vlákninou a sledovalimnožství tuku a jeho rozzdělení v těle a také fungování látkové výměny zprostředkované inzulinem.
V případě příjmu rozpustné vlákniny výrazně stoupala hmotnost zvířat a snižovala se citlivost k inzulinu. Bakteriální přeměnou rozpustné vlákniny ve střevech se silně zvyšovala koncentrace mastných kyselin (MK)s krátkým řetězcem. Toto je sice v principu příznivý jev, avšak v této enormní míře přispívaly tyto MK s krátkým řetězcem k zvýšenému příjmu energie, a tím se vysvětluje výraznější tloustnutí zvířat. Kromě toho tyto MK přispívají ke štěpení tuků, a tím jeho efektivnější absorpci.
Naproti tomu u skupiny myší konzumujících stravu s nerozpustnou vlákninou docházelo k menšímu ztučnění jater, zachovala se citlivost k inzulinu a také byly méně výrazné molekulární faktory podporující štěpení tuků.
Pro vývoj funkčních potravin je třeba podrobněji zkoumat dosud neznámé mechanismy, které vyvolává dlouhodobý přijem vlákniny.

Ernährung, 105, 2009, č. 9, s. 544