Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Rozmražené ryby jsou rozmražené ryby do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Rozmražené ryby jsou rozmražené ryby

Vydáno: 3.4.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 2.4.2009.
Zákazníci se mohou poměrně často setkat ve specializovaných obchodech či zvláštních pultech velkých obchodů se zajímavou nabídkou – ryb sladkovodních nebo mořských či různých plodů moře položených na drceném ledu.
 
Zákazník předpokládá, že jde o ryby čerstvé, které byly dovezeny chlazené, ale nemusí tomu tak být. Pracovníci státního veterinárního dozoru se již setkali s případem, že takto byly nabízeny ryby rozmražené. To samozřejmě možné je, ale jen za splnění patřičných podmínek.
 
Veterinární předpisy to říkají jasně a i stanovisko Evropské komise je jasné: není to proti legislativě, ovšem za podmínky, že rozmražené ryby nesmějí být označeny jako čerstvé. Jednalo by se o klamání spotřebitele. Ryba po rozmražení, stejně jako ryba čerstvá, musí být udržována při teplotě blízké teplotě tajícího ledu, tedy tzv. na ledu.
 
Pokud si zákazník není jist, zda „pochopil“ nabídku ryb, udělá dobře, když si vyžádá informace od prodejce, popřípadě informuje místně příslušnou krajskou veterinární správu.
 
A proč tolik slov o čerstvé či rozmrzlé rybě? Proto, že za prvé, doba použitelnosti může být u obou způsobů nabídky odlišná, a za druhé, že mražené ryby by měly být levnější než ryby čerstvé.
 
Rozmražená ryba je zkrátka rozmražená ryba a může mít při porovnání s čerstvou i odlišné kulinářské vlastnosti.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021