Bezpečnost potravin

Rozhodnutí o odebrání značky Regionální potravina Výrobku BIO DOMOVINA POLOTUČNÝ KRAVSKÝ SÝR

Vydáno: 6. 2. 2018
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF ze dne 30. 1. 2018.

Výrobku BIO DOMOVINA POLOTUČNÝ KRAVSKÝ SÝR od společnosti Kozojedský dvůr s.r.o. se odebírá značka Regionální potravina Zlínského kraje. Důvodem je menší obsah tuku v sušině, než který byl uváděn na etiketě výrobku. Ocenění výrobek získal koncem července loňského roku jako vítěz kategorie Sýry včetně tvarohu.

Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které si zaslouží jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, správcem je Státní zemědělský intervenční fond.

Pokud dozorová organizace (Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa) zjistí jakoukoli nesrovnalost, okamžitě situaci řešíme. V případě závažného pochybení se značka odebírá a informujeme veřejnost. Chtěli bychom spotřebitele ujistit, že na kontrolu oceněných výrobků klademe velký důraz. Dojde-li k odebrání značky, je to pro zákazníka důkaz, že o značku pečujeme a staráme se, aby se parametry, za které byl výrobek ohodnocen, neměnily. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná.

Kontrola Státní veterinární správy zjistila, že BIO DOMOVINA POLOTUČNÝ KRAVSKÝ SÝR obsahoval méně tuku v sušině, než uváděla etiketa výrobku. Výrobce deklaroval na obale, že je obsah tuku v sušině u daného výrobku minimálně 46 procent, ale výsledek laboratorního šetření prokázal jen 39,09 procenta, přičemž přípustná odchylka je ± 3,2 procenta.

Klamavé označení potraviny je důvodem k odejmutí značky, proto byla společnost Kozojedský dvůr s.r.o. vyzvána k neprodlenému odstranění loga značky Regionální potravina Zlínského kraje z obalu tohoto výrobku.

Spotřebitele bychom zároveň chtěli seznámit s výsledky zhodnocení pravidelných kontrol dozorových orgánů za rok 2017 u výrobků oceněných značkou kvality KLASA a Regionální potravina. Opět se potvrdila velmi vysoká jakost a bezpečnost těchto potravin. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. V loňském roce ze všech hodnocených výrobků oceněných značkou Regionální potravina pouze jediný vzorek nevyhověl.

Spotřebitele tímto informujeme, že se mohou při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky, ať už se jedná o značky KLASA, Regionální potravina nebo BIO, obrátit na naši infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět obratem řešíme a předáváme dozorovým orgánům k prošetření. Naším cílem je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků byly nabízeny jen skutečně maximálně kvalitní výrobky.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):