Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Rostlinný tuk v mléčných potravinách do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Rostlinný tuk v mléčných potravinách

Vydáno: 31.3.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Jaké benefity přináší přídavek rostlinného tuku nebo náhrada mléčného tuku v potravině?

Je známo a málo zdůrazňováno, že mléčný tuk má jedinečné vlastnosti: krátké mastné kyseliny, které procházejí stěnou střevní a nezatěžují aparát jater při rozkladu tuků. Proto se mléčný tuk používá například při dietách žaludku, jater apod. Obsahuje řadu vitaminů rozpustných v tucích. Má technologické vlastnosti (např. bod tání), které jiné potravinářské tuky nemají.
Živočišné tuky však obsahují také vyšší podíl cholesterolu a neobsahují některé esenciální mastné kyseliny. Přídavek kvalitního rostlinného tuku může tyto negativní aspekty snížit nebo eliminovat. Díky obsahu vyšších nenasycených mastných kyselin se také lépe roztírá (což u másla, pomazánek a tavených sýrů zákazník oceňuje) a většinou složení potraviny snižuje náklady na suroviny, protože rostlinný tuk bývá levnější. Lze tedy při stejné marži pro výrobce nabídnout obchodu nižší cenu a lepší prodejnost, přičemž stoupá i spotřeba mléčných složek. Podmínkou je však používání kvalitního rostlinného tuku, který přináší zmíněné benefity.
Důležitou také zůstává otázka značení takovýchto potravin, které využívají surovin několika potravinářských oborů. Označení jako „alternativy“, „plagiáty“, „analogy“, bohužel v zákazníkovi evokují sníženou jakost, falšování, nevhodnost takovýchto potravin a podobně. Až si zákazník zvykne na „analogy“ , bude těžko odvykat, anebo slovo ztratí svůj původní význam.
Např. jak se jmenuje tavený sýr, kde je přidán rostlinný tuk? (Výrobek je složen ze sýra, který obsahuje mléčný tuk, a z přídavku másla a rostlinného tuku). Podobně jako u taveného sýra se šunkou, nemá se výrobek správně jmenovat tavený sýr s rostlinným tukem?
(Autorem  původního článku je Ing. O. Obermaier, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace IDF. )

Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.30-31
Další čísla Potravinářské Revue zde

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021