Role rostlinných extraktů v inhibici růstu a produkce cytotoxinů u kampylobakteru
Vydáno: 16. 11. 2011
Autor: Ing. D. Nehasilová
Podle výsledků mexické studie jsou potenciálními kandidáty pro kontrolu kontaminace kampylobakterem v potravinách a k redukci jeho prevalence na farmách extrakty rostlin Acacia farnesiana, Artemisia.ludoviciana, Cynara scolymus a Opuntia ficus-indica.


V rámci mexické studie byly hodnoceny baktericidní účinky rostlinných extraktů na růst Campylobacter jejuni a C. coli z 28 druhů plodin a bylin. Nejfektivnější v boji s těmito mikroorganismy byly extrakty získané z rostlinných druhů Acacia farnesiana (akácie Farnesova), Artemisia ludoviciana (pelyněk Ludvíkův), Cynara scolymus (artyčok – listy) a Opuntia ficus-indica (opuncie) v minimálních baktericidních koncentracích (MBK) 0,3, 0,5, 0,4 a 2,0 mg/ml.
V případě nižších koncentrací extraktu (25, 50 nebo 75 % MBK), které byly přidány do média, nebyl prokázán žádný signifikantní vliv na
růst kampylobakter. Efekt každého extraktu (75 % MBK) na adherenci a cytotoxicitu C. jejuni a C. coli byl vyhodnocován ve Vero buňkách (buněčné linie získané z ledvinové tkáně afrických kočkodanů – Cercopithecus Aethiops). Adherence kampylobakteru na Vero buňky byla signifikantně ovlivněna všemi extrakty. Cytotoxická aktivita bakteriálních kultur byla inhibována extrakty z A. farnesiana a A. ludoviciana. Tyto rostlinné extrakty jsou proto potenciálními kandidáty pro další výzkum s ohledem na kontrolu kontaminace potravin kampylobakterem, léčbu nemocí spojených s tímto mikroorganismem a výrobu krmných aditiv pro redukci prevalence kampylobakteru v zemědělských podnicích.


Extracts of Edible and Medicinal Plants in Inhibition of Growth, Adherence, and Cytotoxin Production of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli
Journal of Food Science, 2011, 76, č. 6, s. M421-M426