Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Rizikové faktory osteoporózy do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv

Rizikové faktory osteoporózy

Vydáno: 4.2.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Rizikové faktory a nejdůležitější prevence osteoporózy

Osteoporóza je závažné metabolické onemocnění kostí, postihující stále více lidí na celém světě. Prevence je často zaměřena až na ženy po menopauze, kdy už se často objeví sklony k tomuto onemocnění nebo první známky úbytku kostní hmoty. Nejdůležitější je však prevence primární, a to v dětském věku a v dospívání, kdy je předcházení osteoporóze vlastně nejsnazší. Tělo si totiž tvoří největší zásoby vápníku do 25. až 30. roku věku. Potom už dochází k pomalému odbourávání kostní hmoty.
Mezi hlavní rizikové faktory, které lze ovlivnit, patří nízký příjem vápníku ve stravě, nedostatek vhodné pohybové aktivity a kouření. Uvádí se, že ženy kuřačky ztratí do doby, kdy dosáhnou menopauzy o 5 až 10 % více kostní hmoty než nekuřačky.
Dalšími ovlivnitelnými rizikovými faktory  osteoporózy je vyšší příjem alkoholu, kofeinu a kolových nápojů. Nápoje typu Coca Cola obsahují mnoho fosforu, což vede k nevyváženému poměru k vápníku a následně osteoporóze. Proto je vysoký příjem těchto nápojů nežádoucí, a to zvláště u dětí a dospívajících.
K osteoporóze přispívá také nedostatek vitaminu D a nedostatek bílkovin, které jsou stavebním kamenem pro kostní tkáň.
Zásadním faktorem, který ovlivňuje kostní denzitu (hustotu), je příjem vápníku stravou v dětství, dospívání a časné dospělosti. Lidé, kteří si v mládí vytvořili větší zásoby vápníku, mají ve věku, kdy jsou ohroženi osteoporózou, více kostní hmoty k odbourávání.
Pohybová aktivita výrazně přispívá ke zdraví kostí. Tělesná zátěž je fyziologickým podnětem osteoblastické činnosti a kostní novotvorby. Z hlediska prevence osteoporózy jsou nejvhodnější aktivity spíše silového charakteru, kdy je vyvíjena zátěž na kosti (např. gymnastika, basketbal, volejbal …) než sporty jako je plavání nebo jízda na kole, které zatěžují kosti jen minimálně. Alarmující je stále častější sedavý způsob života u dětí a dospívajících.
Cílem primární prevence osteoporózy je zajištění dosažitelného maxima kostní hmoty během dětství a dospívání zajištěním přiměřeného přívodu vápníku a bílkovin v potravě, přiměřeného zásobení vitaminem D a C, vhodné fyzické aktivity a vyloučením toxických vlivů.

Výživa a potraviny, 2008, č.6, s. 155-157




Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021