Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Riziko z vysokého příjmu železa do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Riziko z vysokého příjmu železa

Vydáno: 30.12.2008
Tisk článku
Vysoký obsah železa v pitné vodě zvyšuje riziko zánětlivých onemocnění trávicího traktu o 20 %.
Výskyt Crohnovy choroby – zánětlivého onemocnění trávicího traktu a ulcerózní kolitidy se průběžně zvyšuje, přímý důvod není znám, ale je zřejmé, že některé genetické varianty zvyšují riziko. Norský institut pro veřejné zdraví a univerzitní nemocnice Akershus se zaměřily na sledování vlivu obsahu železa v pitné vodě na riziko výskytu.
Výsledky studie ukazují, že významnou roli hraje střevní mikroflóra, přičemž železo je důležitým faktorem jejího růstu a složení. U lidí s genetickou dispozicí může nadbytek železa zvýšit toxicitu mikroflóry. Železo je také důležitým faktorem produkce volných radikálů.
Riziko výskytu uvedených chorob se v oblastech s vysokým obsahem železa v pitné vodě zvyšuje o 20 %.

EU Food Law, 2008, č. 369, s.27
American J. of Epidemiology
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018