Riziko akrylamidu neprokázáno
Vydáno: 10. 3. 2009
Autor:
Ani výsledky nejnovějšího švédského výzkumu neprokázaly existenci vzájemného vztahu mezi konzumací akrylamidu a rizikem výskytu rakoviny střevního traktu.

Vědě se však doposud prostřednictvím mnoha studií nepodařilo prokázat existenci vzájemného vztahu mezi akrylamidem v potravinách a rakovinou u lidí. Také vědci ze švédského Karolinska institutu ve Stockholmu nebyli úspěšní. V rámci nejnovějšího výzkumu sledovali celkem více než 45 000 mužů po dobu delší než 9 let a neprokázali existenci žádného vztahu mezi přísunem akrylamidu potravinami a rizikem onemocnění na rakovinu střevního traktu.
Pramen:
Susanna C. Larsson, Agneta Åkesson, Leif Bergkvist, Alicja Wolk
Short Communication: Dietary acrylamide intake and risk of colorectal cancer in a prospective cohort of men Eur J Cancer, 2009, 45, 513-516
Acrylamid: Immer noch kein Krebs
[cit. 2008-03-09], www.animal-health-online.de