Bezpečnost potravin

Rizika z opia v máku

Vydáno: 25. 2. 2007
Autor: pospisilova

Německý úřad pro hodnocení rizik BfR stanovuje směrné hodnoty pro morfin v máku a varuje před nadměrnou konzumací.

Německý úřad pro hodnocení rizik BfR vydal doporučení (prosinec 2006) stanovující nejvyšší prozatímní obsah morfinu v máku (4 μg/g) a hodnotu nejvyššího denního příjmu morfinu (6,3 μg/kg tělesné hmotnosti). Podle BfR by měly být stanoveny hodnoty i pro všechny ostatní opiové alkaloidy obsažené v máku jako je kodein, noskarpin, papaverin a thebain. (Limitní množství obsahu těchto alkaloidů v Maďarsku: morfin 30 μg/g, noskafin 20 μg/g, thebain 20 μg/g, kodein 20 μg/g.) Spotřeba máku by se měla omezit především v těhotenství. Pečivo a dezerty s mákem mohou být nadměrným dodavatelem alkaloidů. BfR tímto reagoval na případ z r. 2005, kdy bylo hospitalizováno dítě, kterému matka kvůli usínání podala doma připravené mléko s mákem.
Terapeutické dávky morfinu (od 1,9 mg) lze dosáhnout již obvyklou porcí potraviny s mákem. Může to vyvolat ztrátu vědomí a respirační a kardiovaskulární potíže.
Odrůdy máku pěstované ve střední Evropě nesmějí morfin v semenech obsahovat, ale ukazuje se, že v souvislosti s geografickými podmínkami pěstování a dobou sklizně hodnoty obsahu morfinu a kodeinu značně kolísají. Na německém trhu (supermarket Mullers Muhle) se objevil mák s obsahem morfinu 151,6 μg/g.
Další informace: