Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Rezistentní bakterie detekovány v biozelenině do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Archiv - Biopotraviny > Výživa - Archiv> Výživa - Archiv> Archiv - Biopotraviny> Potravinářství - Archiv> Výživa - Archiv
Aktuality > Aktuality

Rezistentní bakterie detekovány v biozelenině

Vydáno: 3.5.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Šetření nizozemských vědců prokázalo kontaminaci vzorků zeleniny rezistentními bakteriemi produkujícími ESBL. V pěti případech se jednalo o biozeleninu.
Nizozemští vědci z Lékařského centra (VUmc) v Amsterodamu detekovali přítomnost bakterií produkujících enzymy ESBL (extended spectrum beta-lactamase = beta-laktamázy širokého spektra). Jak uvedl deník „De Stentor“ byly tyto bakterie zjištěny např. v ředkvičkách, jarní cibulce nebo sójových klíčcích.
Zkoumání bylo podrobeno 120 vzorků zeleniny. V sedmi vzorcích vědci prokázali přítomnost rezistentních bakterií produkujících ESBL. ESBL je skupina bakteriálních enzymů, které jsou rezistentní vůči mnoha druhům antibiotických preparátů. Brizantní je skutečnost, že pět ze sedmi vzorků zeleniny pocházelo z ekologické produkce. Vědci se domnívají, že zelenina mohla být kontaminována rezistentními bakteriemi prostřednictvím hnojení prasečí kejdou. Je ale také možné, že byla těmito bakteriemi kontaminovaná již půda, ve které zelenina rostla.
Resistente Bakterien in Bio-Gemüse entdeckt
[2011-05-02], www.topagrar.com

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018