Bezpečnost potravin

Restaurace REBIO je první certifikovaná biorestaurace v ČR

Vydáno: 24. 3. 2009
Autor:

Rebio – restaurace zdravého životního stylu, obdržela na základě přísných parametrů jako první v České republice certifikát od společnosti KEZ, díky kterému mohou obě brněnské provozovny Rebio užívat ochranné známky a loga BIO.

Certifikace a logo BIO zaručuje zákazníkům Rebio restaurací ekologický původ konkrétních surovin v daných pokrmech. Restaurace používá biosuroviny nejen v zeleninových a ovocných salátech, ale také v hlavních jídlech nebo v nápojích. „Bio speciality najdou zákazníci restaurací Rebio mezi nejširší nabídkou vegetariánských jídel v České republice. 
 
Celkem máme v nabídce přes 40 druhů salátů z čerstvé a sezónní zeleniny, 50 druhů originálních polévek, více než 100 druhů teplých jídel a kolem 50 druhů dezertů“, říká šéfkuchař Vlastimil Kelbl.
 
Nabídka pokrmů se mění každý den. „Denní menu v Rebio restauracích zahrnuje 8 druhů čerstvých zeleninových a ovocných salátů, 2 polévky, 7 druhů teplých zeleninových jídel a 3 vegetariánské speciality, dále asi 15 druhů čerstvých dezertů, 15 druhů ovocných a zeleninových koktejlů, bio nápoje, bio čaje a bio kávy z celého světa, bio pivo a bio víno“, láká všechny šéfkuchař Kelbl.
 
Historie Rebio restaurace
První restaurace Rebio vznikla v Brně na ulici Orlí v roce 2004 a stala se prvním kulinářským centrem zdravého životního stylu v Brně. Jednalo se o první samoobslužnou vegetariánskou restauraci na Moravě.
 
Vzrůstající poptávka dala v roce 2008 vzniknout další Rebio restauraci ve Velkém Špalíčku. „Prostory restaurací jsou klimatizované, mají bezbariérový přístup, dětský koutek a domácí cukrárnu, salátový a obědový bar. Obě restaurace vznikaly tak, aby splňovaly nejnáročnější kritéria moderního gastronomického provozu a mohly být v roce 2009 jako první v České republice certifikovány na biorestaurace“, doplňuje Miroslav Korbička, majitel restaurací.
 
Rebio restaurace mají jednotný vizuální styl a jsou sestaveny z jednotných gastronomických modulů. Důraz je kladen nejenom na ekologicky šetrný provoz restaurace, ale i trvale udržitelný ekonomický rozvoj.
 
Vnitřní dispozice interiéru restaurací jsou projektovány podle zásad Feng-Šuej, tedy oblé tvary, příznivé směry, použití ušlechtilých přírodních materiálů. Obě restaurace jsou osvětleny plným denním světlem přicházejícím z velkých oken. Dětský koutek, bezbariérový přístup a klimatizace jsou samozřejmostí.
 
Biocertifikace gastro provozů
Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů neřeší oblast kontroly veřejných stravovacích zařízení, která nabízí a prodávají jídla připravená z biopotravin. Některé členské státy, jako Německo nebo skandinávské země, se však rozhodli ve svých národních zákonech tento právní nedostatek ošetřit.
„S biocertifikátem získají návštěvníci restaurací maximální důvěru v transparentnost celého dodavatelského řetězce. Jídelny a restaurace by si měli uvědomit, že pokud se chtějí na trhu odlišit a pokud chtějí působit důvěryhodně, certifikace provozu dle bio směrnic je nezbytná“, komentuje situaci Tom Václavík z agentury Green marketing.
 
Program „Certifikace veřejných stravovacích zařízení“
KEZ o.p.s. je jednou ze společnost, která na základě akreditace pro inspekční a certifikační orgán provádí v České republice nezávislou kontrolu a certifikaci producentů, zpracovatelů a obchodníků zařazených v systému ekologického zemědělství. Vzhledem k poptávce na certifikaci veřejných stravovacích zařízení, která zařazují do jídelníčku i jídla vyrobená z biopotravin, se kontrolní organizace KEZ o.p.s. rozhodla vypracovat Standardy pro certifikaci veřejných stravovacích zařízení.
 
Kontrola a certifikace se vztahuje na postupy veřejných stravovacích zařízení, která nabízejí a prodávají jídla připravená z biopotravin. Smyslem Standardů je poskytnout spotřebitelům pravdivé a ověřené informace o skladbě jídel, u kterých je deklarováno, že jsou připraveny z biopotravin. Kvalitativní ukazatele jsou zajištěny dohledatelností jednotlivých nakoupených či na vlastní ekofarmě vyprodukovaných složek, ze kterých jsou jídla připravována.
 
 
Další informace poskytnou:
RNDr.Miroslav Korbička, majitel restaurací Rebio: 603 444 970, rebiorebio@seznam.cz
Tom Václavík, Green marketing, 541 263 456, tom@greenmarketing.cz