Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Regionální vítězné potraviny zaručují pestrost a kvalitu do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Regionální vítězné potraviny zaručují pestrost a kvalitu

Vydáno: 9.2.2010
Tisk článku
Soutěž o nejlepší regionální potraviny se snaží podpořit domácí zemědělce, producenty a české potravinářské firmy.

Regionální agrární komory ve spolupráci s okresními pořádají již čtyři roky soutěže o nejlepší regionální potraviny.

Škála hodnotících kritérií potravin je velice široká, hodnotí se senzorická chuť, vzhled, vůně, použitá surovina, technologie výroby, design výrobku, originalita, jakým způsobem je výrobek označený, zda je označení čitelné a jak je obal chráněný před poškozením. V hodnotící porotě jsou odborníci z univerzit (fakulta chemicko-technologická, agrární), zástupci inspektorátů zemědělských a potravinářských, zástupci obchodní inspekce, AK ČR a i zástupci spotřebitelů.
Potraviny, které jsou přihlášeny do soutěže, jsou ze surovin od regionálních zemědělských producentů a zpracovávají se v českých potravinářských firmách. Kvalita těchto potravin je špičková a v mnohém lepší než obdobné zahraniční výrobky.
Hodnotí se i biovýrobky, které dávají záruku, že jde o nefalšované výrobky z ekologického zemědělství z biosurovin, které se nacházejí v daném území příslušného kraje.
Zájem o regionální potraviny (včetně bioproduktů) stoupá. Snahou je postupně prosazovat v některých supermarketech koutky s těmito regionálními potravinami, stejně jako jsou již biokoutky.

Potravinářský zpravodaj XI, 2010, č.1, s.12

MZe spustilo kampaň propagující regionální potraviny

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021