Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Regionální potravina na festivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko do kategorie

Aktuality > Aktuality
Kvalita potravin > Kvalita potravin

Regionální potravina na festivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko

Vydáno: 8.8.2019
Tisk článku
Autor: SZIF
Tisková zpráva SZIF

Karlova Studánka 8. srpna 2019 – V sobotu 10. srpna se v Karlově Studánce koná gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko, který potěší příznivce dobrého jídla, regionálních specialit a příjemné zábavy. Zde se budou také slavnostně předávat ocenění letošním vítězům soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Gastrozážitky lze navíc spojit s procházkou v malebném prostředí Jeseníků v nejvýše položených lázních ČR.

Budete-li v sobotu 10. srpna poblíž Karlovy Studánky, ať už jste místní nebo zde trávíte dovolenou, určitě si nenechte ujít gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko. V krásném prostředí horských lázní čeká návštěvníky plno dobrého jídla a regionálních specialit. Nebude chybět bohatý kulturní program, vystoupí skupina Mňága a Žďorp, Mirai a populární harmonikářka Vlasta Mudríková. Festival je ideální příležitost pro patrioty a příznivce gastroturistiky. Vyzkoušejte dobroty nejenom místního kraje, ale z celé Moravy. A pokud byste náhodou měli po vydatném ochutnávání výčitky svědomí z nadměrných kalorií, pomůže vám vycházka po malebném okolí.

Jak šmakuje Moravskoslezsko představí také letošní vítěze soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Právě zde se v sobotu ve 13.15 budou předávat certifikáty vítězům desátého ročníku klání.

Regionální potravina je prestižní značka určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

V současné době má značku Regionální potravina 410 produktů od 324 výrobců. V každém kraji ji může získat pouze 9 výrobků, za každou kategorii jeden, což zaručuje produktům výjimečnost. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

O značku, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se v Moravskoslezském kraji letos ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Jedna kategorie zůstala neobsazena.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

 

 

Zdroj: SZIF

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018