Bezpečnost potravin

Regionální potravina na dožínkách Kraje Vysočina

Vydáno: 5. 9. 2019
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF.

V sobotu 7. září se v Jihlavě koná Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina – Dožínky. K svátku sklizně neodmyslitelně patří také dobrá zábava, jídlo a pití. Ideální příležitost k představení výrobků, které letos zvítězily v soutěži Regionální potravina Kraje Vysočina. A protože na sobotu zároveň připadne Den otevřených dveří památek, mohou návštěvníci spojit zábavu s poučením. V historickém městě ze 13. století je rozhodně plno míst k obdivování.

Co mají Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina – Dožínky a soutěž Regionální potravina společného? Především to, že obě akce letos slaví desáté výročí. Dalším společným rysem je dobré jídlo a pití, u soutěže Regionální potravina dokonce „korunované“ prestižní značkou. Letošní výherci soutěže za Kraj Vysočina se představí a převezmou ocenění právě na jihlavských dožínkách 7. září, a to na Masarykově náměstí v 10 hodin. Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina – Dožínky nabídne celodenní zábavu pro děti a dospělé. K vidění bude výstava staré i nové zemědělské techniky včetně vozidel značky KIA, nebude chybět přehlídka krojovaných dechových hudeb, dobové řemeslné městečko, ukázky tvoření ze sena a kdo rád mlsá, nechť si nenechá ujít ukázku vaření marmelád. Tu předvede Linda Bezusová Kamarádová, která byla oceněna značkou Great taste 2018 v Británii. Hodně atrakcí je zaměřeno také na děti: Slámové bludiště, makety hospodářských zvířat v životních velikostech, ukázky sov a dravců, střelba z luku, pojízdné atrakce a mnohé další.

Na sobotu 7. září připadne také Den otevřených dveří památek, návštěvníci proto mohou spojit příjemné s užitečným a trochu se poučit či oprášit školní vědomosti. Věřte, že historické město, ve kterém se kdysi těžilo stříbro, má co nabídnout.

Značku Regionální potravina Kraje Vysočina obdržely v letošním roce tyto výrobky:

                    

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované
 

Bačovská slanina

Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

3.

Sýry včetně tvarohu

Čerstvý sýr Panenka

ing. Dagmar Dušková, Červená Lhota

4.

Mléčné výrobky ostatní

Zákys smetanový

LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin
 

Chléb celožitný

Pekařství MALENA s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Citronový řez

ing. Josef Elis, Velké Meziříčí

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Chotěboř Prémium

Pivovar Chotěboř s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Meruňka s levandulí

Iva Navrkalová, Třebíč

9.

Ostatní

Solená tykev pražená loupaná

Hosova obchodní společnost, spol. s r.o.


Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF