Rakouská výživová pyramida
Prvním krokem rakouského Národního akčního plánu výživy jsou doporučení zpracovaná s ohledem na dostupné a v Rakousku obvykle konzumované potraviny.
V Rakousku byl stanoven „Národní akční plán výživy (National Aktionsplan Ernährung -NAP.e), jehož cílem je postupně změnit výživové zvyklosti rakouského obyvatelstva a v důsledku toho předcházet onemocněním souvisejícím s výživou. Specifickým cílem je snižovat růst počtu osob s nadváhou a do r. 2020 růst zastavit. Jedná se o dynamický plán, který bude stále rozvíjen, aby reagoval na aktuální situaci.
Byla zřízena „Výživářská pracovní skupina pro veřejné zdraví“ nejvyšší zdravotní rady, která se má zabývat harmonizací výživových doporučení. Prvním krokem je zveřejnění nové rakouské výživové pyramidy (v březnu 2010), která má spotřebitelům pomoci při kvalitativně i kvantitativně správném výběru potravin. Kromě vědeckých výživových tvrzení byly zakomponovány i další faktory související s tradiční nabídkou potravin v Rakousku a s jejich kuchyňskou úpravou (např. velikosti porcí).
Výživová doporučení jsou formulována jako „7 stupňů pro zdraví“ (7 Stufen zur Gesundheit):
– denně nejméně 1,5 l vody a nealkoholických nízkoenergetických nápojů (minerální vody, bylinné čaje, silně zředěné ovocné šťávy), připouští se 2 – 4 šálky kávy či černého čaje,
– denně 3 porce zeleniny a/ nebo luštěnin, a dvě porce ovoce; porcí se míní 200 – 300 g vařené zeleniny, 100 – 200 g syrových surovin, 75 – 100 g salátu, 150 – 200 g vařených luštěnin (70 – 100 g před vařením), 125 – 150 g ovoce, 200 ml ovocné šťávy), porce odpovídá velikosti sevřené pěsti,
– denně 4 porce obilí, chleba, těstovin, rýže nebo brambor (pět porcí pro fyzicky aktivní osoby a děti), především celozrnné potraviny; porcí se míní 50 – 70 g chleba a pečiva, 50 – 60 g müsli nebo obilných vloček, 200 – 250 g vařených těstovin (65 – 80 g před vařením), 150 – 180 g vařené rýže nebo obilovin (50 – 60 g před vařením), 3 – 4 středně velké brambory (200 – 250 g vařených),
– denně 3 porce netučného mléka a výrobků; porcí se míní 200 ml mléka, 180 – 250 g jogurtu, 200 g tvarohu nebo sýra cottage, 50 – 60 g sýra; nejlépe konzumovat 2 porce „bílých“ výrobků a 1 porci “žlutých“ (sýrů),
– týdně 1 až 2 porce ryb (à 150 g, nejllépe tučné ryby jako makrela, losos, tuňák nebo sleď), týdně nejvýše 3 porce nízkotučného masa a/nebo uzenin (celkem nejvýše 300 – 400 g), týdně nejvýše 3 vejce,– denně 1 až 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (jako olivový, řepkový, ořechový, sojový, lněný, sezamový, slunečnicový, z kukuřičných klíčků, ze semen dýně nebo hroznů), ořechů nebo semen, úsporně používat pomazánkové tuky, tuky na pečení (máslo, margariny, sádlo) a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (šlehačka, smetana),
– velmi omezeně (nejvýše jednou denně) potraviny bohaté na tuky, cukr, sůl a energeticky bohaté nápoje. Ke kořenění se doporučují čerstvé nebo sušené bylinky, sůl nejvýše 6 g denně, odříci si silně solené opékané potraviny, křupky, solené ořechy, slané hotové omáčky/zálivky.
Výživová pyramida má 7 stupňů (schématicky od nejvýznamnějších – odspodu):
– nápoje,
– ovoce/zelenina/luštěniny;
– výrobky z obilí;
– mléko/sýry/olej;
– ryby/vejce/maso/výrobky z nich;
– máslo/smetana a výrobky z nich,
– sladkosti/cukrářské výrobky/slané snacky/“fast food“/limonády.
Kromě výživy patří ke zdravému životnímu stylu i pravidelný pohyb – nejméně 3,5 h týdně, především je potřebná každodenní chůze pěšky, do schodů nebo pravidelné sportování.
V r. 2011 se počítá se zveřejněním výživové pyramidy pro těhotné ženy.
Ernährung, 34, 2010, č. 11, s. 453-454