Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Rakouská databáze potravin pro osoby s intolerancemi a alergiemi do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Rakouská databáze potravin pro osoby s intolerancemi a alergiemi

Vydáno: 6.6.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Na základě informací od výrobců byla v Rakousku vytvořena národní databáze potravin, které neobsahují určité problematické složky. Je určena především pro poradenskou činnost zdravotníků.

V rámci evropského projektu eFID byla v Rakousku vytvořena národní databáze potravin použitelných pro osoby s intolerancemi. Zahrnuje 2148 produktů, které neobsahují určité složky, jako např. mléčnou bílkovinu, laktózu, pšenici, lepek, vejce, soju, SO2, benzoany, azobarviva, a tím  nejsou závadné pro osoby trpící určitými alergiemi a intolerancemi.

Informace o produktech byly získány od výrobců a budou jednou ročně aktualizovány. Přitom byla s výrobci projednávána otázka případné možné kontaminace produktů problematickými složkami a zpracována řešení, která by takové možnosti zabránila.

Soubor je zveřejněn formou brožury nebo v elektronické formě (CD-ROM nebo ve formátu pdf na webu), a je určen především  pro poradenství pacientům ze strany zdravotníků.

Neúplná databáze je přístupná na  adrese: www.lebensmittelintoleranz.org

V 80. letech byl v UK sestaven přehled „free off“potravin, který byl využíván od r. 1987.

V Nizozemí byla sestavena podobná databáze s ještě větším  počtem vyloučených složek.

V r. 1992  byl zahájen evropský projekt na vytvoření sítě takových databází s názvem European Food Intoleranz Datenbanks (eFID), který probíhal od srpna 1993 do srpna 1996. Projektu se zúčastnila řada západoevropských států. Rakousko ese projektu zúčastnilo od března 1995 do února 1997. Financování projektu bylo v každé ze zemí rozdílné- státní správa, výrobci, spotřebitelské organizace.

Ernährung, 36, 2011, č. 4, s. 156-158
Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021