Bezpečnost potravin

Rajče s vůní růží a citronů

Vydáno: 28. 6. 2007
Autor: pospisilova

V Izraeli vyprodukovali GM rajče s nižším obsahem lykopenu, ale s vyšším obsahem některých terpenoidů.

Výzkumníci v Izraeli modifikovali pomocí genového inženýrství chuť a vůni rajčat tak, že GM rajče voní po růžích a citronech. Podle výzkumníků upřednostňovali netrénovaní hodnotitelé GM rajče před konvenčními druhy.
Transgenní rajčata mají nižší obsah lykopenu, ale vyšší obsah některých těkavých terpenoidů, např. linaloolu, citralu a eugenolu, které mají antimikrobiální a protiplísňové účinky. To by mohlo, podle některých zpráv, vést k delší údržnosti rajčat.
Výzkumný tým uvádí, že podobné genetické modifikace by mohl aplikovat na jiné plody a květiny, které produkují karotenoidy.
Uvedená studie byla publikována 24. června 2007 v Nature Biotechnology.
 
IFT (zpráva z 25. června 2007)