Rajčatová šťáva může chránit před rozedmou plic
Vydáno: 13. 9. 2006
Autor:
Na pokusech prováděných na myších byl prokázán ochranný vliv podávání rajčatové šťávy jako ochranného faktoru proti vzniku rozedmy plic následkem expozice cigaretového kouře.
Rajčatová šťáva může chránit před rozedmou plic
Na pokusech prováděných na myších byl prokázán ochranný vliv podávání rajčatové šťávy jako ochranného faktoru proti vzniku rozedmy plic následkem expozice cigaretového kouře.
Na lékařské univerzitě Judento v Japonsku zjistil S. Kasagi spolu se svými kolegy, že rajčatová šťáva může zabránit vzniku rozedmy plic (emphysemy) u myší. Rozedma vzniká působením kouře. Myši byly vystaveny působením cigaretového kouře a současně v jejich krmné dávce byla z 50 % obsažena rajčatová šťávy (pokusný soubor). V kontrolním souboru byla rajčatová šťáva nahrazena vodou. Výzkumný tým vyslovit domněnku, že ochranným faktorem z rajčatové šťávy by mohl být lykopen.