Bezpečnost potravin

Rajčata z Maroka – příklad komplikovanosti práce při ochraně zdraví spotřebitele

Vydáno: 5. 6. 2014
Autor: SZÚ, prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Informace SZÚ ze dne 4. 6. 2014.

Jak jste se již dozvěděli z televize nebo denního tisku, záchyt STEC E. coli v rajčatech z Maroka, který signalizovala SZPI nevedl při typizaci k potvrzení serotypů schopných produkce toxinu. Původní případ zdravotních problémů konzumentů, signalizovaný z Francie (jiné šarže rajčat z Maroka) zatím nemá žádné vysvětlení. Myslím, že pomalu končí doba skladovatelnosti zadržených a stažených rajčat. Princip předběžné opatrnosti tak vygeneroval problém pro management. Bude zajímavé sledovat, jak bude případ právně uzavřen (myslím zejména ten z Francie), protože to může být precedens pro další podobné složité situace (vzpomeňme okurky ze Španělska v případu STEC E. coli v Německu).
Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Zdroj:  SZÚ