Bezpečnost potravin

Rajčata proti HIV

Vydáno: 1. 8. 2006
Autor:

Geneticky modifikovaná rajčata se budou moci používat proti dvěma celosvětově nejobávanějším virům – HIV a HBV (virus hepatitidy B).

Rajčata proti HIV
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 49685 ; Vydáno : 31.7. 2006 ; Zdroj: Agronavigátor;  Autor : Ing. Olga Kopáčová

Geneticky modifikovaná rajčata se budou moci používat proti dvěma celosvětově nejobávanějším virům – HIV a HBV (virus hepatitidy B).

V časopisu New Scientist byly zveřejněny výsledky výzkumu prováděného vědci ze Sibiřského institutu rostlinné fyziologie z Irkutska ve spolupráci se zemědělskou výzkumnou službou při americkém ministerstvu zemědělství, který se týkal použití geneticky modifikovaných rajčat proti dvěma celosvětově nejobávanějším virům – HIV a HBV (virus hepatitidy B). V rámci výzkumu byla do rajčat vpravena DNA z hepatitidy B a HIV. Myši, které byly krmeny roztokem obsahujícím prášek z těchto rajčat měly prokazatelně vyšší hladinu vytvořených protilátek proti oběma virům. Vědci se domnívají, že další výzkum v tomto směru může vést k vývoji levné vakcíny, která se bude moci „pěstovat“ a zpracovávat v chudých zemích, které si nemohou dovolit existující vakcíny. Více informací na adrese http://www.newscientist.com/article/mg19125584.600-killer-tomatoes-attack-human-diseases.html

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=3&sectionname=Food+Ingredients