Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Rajčata mohou pomáhat chránit kůži před účinky slunečního záření do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Rajčata mohou pomáhat chránit kůži před účinky slunečního záření

Vydáno: 7.8.2008
Tisk článku
Výzkum na univerzitách v Newcastle a v Manchesteru ve Velké Británii odhalil, že rajčata by mohla pomáhat v ochraně proti poškození kůže.
     Výzkum na univerzitách v Newcastle a v Manchesteru ve Velké Británii odhalil, že rajčata by mohla pomáhat v ochraně proti poškození kůže. Studie, která vzešla z tohoto výzkumu,  zjistila, že dieta bohatá na rajčata může pomáhat chránit proti spálení pokožky sluncem a z toho vyplývajícího stárnutí kůže. Ve studii výzkumníci porovnávali pokožku lidí, z nichž polovina dostávala pět polévkových lžic (55 g) standardní rajčatové pasty s 10 g olivového oleje každý den, s druhou polovinou, která dostávala pouze olivový olej, po dobu 12 týdnů.
     Pokožka byla vystavena ultrafialovému záření na začátku a na konci pokusu. Značné zlepšení schopnosti pokožky chránit se proti UV záření byla zjištěna u skupiny, která dostávala rajčatovou pastu. Dermatolog z univerzity v Manchesteru profesor Lesley Rhodes sdělil, že rajčatová dieta významně zvýšila hladinu prokolagenu v pokožce. Tyto hladiny ukazují potenciální zvrat procesu stárnutí kůže. Kromě toho se značně snížil stupeň spálení pokožky. Avšak lidé by se neměli domnívat, že rajčata mohou jakkoli nahradit krémy na opalování, ale mohou být jejich dobrým doplňkem. Jestliže je možné zlepšit ochranu kůže prostřednictvím diety, pak se to může za několik let velmi příznivě projevit.  
Horticulture Week, 2008, 8 May, s. 26
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018