Bezpečnost potravin

Rady spotřebitelům balených vod

Vydáno: 27. 7. 2010
Autor: berankova1

Výběr rad pro spotřebitele z letáku SZÚ "Pitný režim".

Rady spotřebitelům balených vod:
– Nepijte přímo z láhve, neboť voda se tak může snadno kontaminovat choroboplodnými zárodky z úst. Načatá láhev by měla být uchovávána v chladu a temnu a maximálně do tří dnů zkonzumována.
– Trpíte-li nějakou chronickou nemocí nebo užíváte-li dlouhodobě léky, poraďte se s lékařem, které vody a nápoje (a jaké množství) jsou pro vás nejvhodnější a kterých by jste se měli naopak vyvarovat.
– Kvalita balených vod může být negativně ovlivněna nevhodným skladováním. Všímejte si, zda jsou v obchodě dodržovány podmínky správného skladování. Všímejte si též data spotřeby (výroby) a kupujte vodu „co nejčerstvější“ – s dobou skladování roste i riziko zhoršení kvality.
– Bez omezení lze konzumovat kojenecké, pramenité a slabě mineralizované přírodní minerální vody bez oxidu uhličitého.
– Balená pitná voda nemá ve srovnání s vodovodní vodou prakticky žádné přednosti, spíše naopak – kvalita je srovnatelná a u balené pitné vody se nedozvíte nic o původu, úpravě ani složení.
– Velmi slabě mineralizované vody se nehodí pro stálé pití kvůli riziku narušení minerálového i vodního metabolizmu, mohou být vhodné jen pro některé krátkodobé dietní nebo léčebné kúry a pro ředění umělé kojenecké výživy na bázi kravského mléka.
– Slabě mineralizované vody se hodí pro běžné pití, pokud neobsahují oxid uhličitý.
– Středně mineralizované vody by měly být pouze doplňkem v nápojovém sortimentu, měly by se střídat a konzumované množství by nemělo v průměru přesáhnout 0,5 litru za den.
– Silně mineralizované vody by se měly konzumovat jen vyjímečně a v omezeném množství; pro děti jde vyloženě o nevhodný nápoj.
– Velmi silně mineralizované vody by se měly používat jen jako lék pod dohledem lékaře.
– Vody sycené oxidem uhličitým mohou způsobit žaludeční a trávicí obtíže a tzv. Roemheldův syndrom (bolesti na hrudníku imitující infarkt), zvyšují dýchací a tepovou frekvenci, způsobují posun k acidóze (překyselení krve). Tyto účinky závisí na množství CO2 ve vodě, na vypitém množství vody a rychlosti pití, tělesné hmotnosti apod. Sycených vod nelze vypít moc najednou, navíc mají diuretické (močopudné) vlastnosti, takže rozhodně nejsou ideálním nápojem k úhradě chybějících tekutin.

SZÚ – leták „Pitný režim“, obsah:
Proč vlastně pít
Kolik pít
Co vlastně pít
Vhodné nápoje
Omezená konzumace – nápoje podmíněně vhodné
Nevhodné nápoje
Zvláštnosti pitného režimu
Jak se vyznat v balených vodách
Rady spotřebitelům balených vod

Zdroj:  SZÚ