Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Publikace "Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin" do kategorie

Aktivity ICBP > Zdroje ICBP - Archiv> Aktivity ICBP> Zdroje ICBP - Archiv
Aktuality > Aktuality

Publikace "Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin"

Vydáno: 28.11.2018
Tisk článku
Autor: ICBP MZe
Byla vydána aktualizovaná verze publikace.

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci se Státní veterinární správou vydal aktualizovanou verzi publikace autorů Petra Šatrána a Josefa Dubna "Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin". Publikace podává stručný přehled o nákazách, které jsou přenosné ze zvířat na člověka, tzv. zoonózách, se zaměřením na nákazy, jejichž zdrojem jsou většinou potraviny.

V publikaci jsou zpracovány kapitoly na téma salmonelóza, kampylobakterióza, tuberkulóza, brucelóza, trichinelóza, parazitózy, leptospiróza, listerióza, spongiformní encefalopatie, nemoc šílených krav a další kontaktní nákazy. V jednotlivých kapitolách je uvedena stručná charakteristika původce a průběh onemocnění u zvířat i u člověka a dále jsou zde uvedeny informace o současné nákazové situaci, o hlavních rizicích a zdrojích jednotlivých onemocnění a informace, jak se před těmito infekcemi chránit.

Samostatná kapitola je v publikaci věnována nákazám, které naopak může člověk přenášet prostřednictvím potravin na zvířata.

Cílem publikace je informovat širokou laickou veřejnost o problematice zoonóz a zajištění bezpečnosti potravin a seznámit ji rovněž s činností příslušných dozorových orgánů. Publikace vychází z informací získaných při monitoringu zoonóz, který je prováděn průběžně na území ČR a který je každoročně vyhodnocován jak na národní úrovni, tak na úrovni Evropské unie.

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018