Bezpečnost potravin

Pšenice s nižším obsahem fytátů

Vydáno: 23. 3. 2010
Autor:

Pekařskou kvalitu odrůd pšenice s redukovaným obsahem fytátů zkoumají američtí vědci.

Fytáty jsou fosforečné sloučeniny obsažené především v cereáliích, které lidské tělo vylučuje nestrávené. Přispívají proto ke kontaminaci odpadních vod.  
Obsah fytátů v chlebu ovlivňuje příjem zinku, manganu nebo železa – již malé množství má značný vliv na inhibici absorpce těchto prvků. Proto američtí vědci pracují již několik let na vývoji odrůd pšenice s nižším obsahem fytátů. Nové studie jsou zaměřeny především na pekařské vlastnosti těchto odrůd. U produktů z tvrdé pšenice bylo prokázáno zlepšení kvality (snazší zpracovatelnost těsta). U měkké pšenice je však situace jiná: mouka absorbuje větší množství vody.
Kromě toho výnosové parametry (např. velikost zrna) odrůd pšenice se sníženým obsahem fytátů v polních pokusech značně kolísaly. Vedoucí projektu – Edward Souza z University Idaho v Aberdeenu – však vidí v této varianci velký šlechtitelský potenciál pro vysoké, konstantní výnosy.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 3, s. 12