Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pšenice obohacená zinkem do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Pšenice obohacená zinkem

Vydáno: 29.10.2010
Tisk článku
Nová odrůda pšenice s vyšším obsahem zinku by mohla předcházet nedostatku živin.
Obyvatelé vyspělejších zemí zpravidla mohou svou denní potřebu zinku pokrýt potravou. Ve vývojových zemích je však nedostatek zinku hojně rozšířen. Podle odhadů je postiženo přes 30 % světového obyvatelstva. Propočty světové zdravotnické organizace ukázaly, že deficit mikroelementů je druhým největším zdravotním rizikem.
V Mezinárodním centru pro výzkum pšenice a kukuřice (CIMMYT) se základnou v Mexiku byla nyní vyšlechtěna odrůda pšenice se zvýšeným obsahem zinku. Obohacení základních potravinových rostlin mikroelementy je často spojováno s tzv. zlatou rýží, která byla geneticky pozměněna tak, aby produkovala provitamin A. U pšenice obohacené zinkem se však jedná o odrůdu vytvořenou konvenčním šlechtěním.
První testy ukázaly, že konzumace pšenice navzdory rovněž vysokému obsahu fytátů skutečně vedla u osob podílejících se na výzkumu k vyššímu příjmu zinku. Již 300 g mouky mohlo pokrýt dvě třetiny denní potřeby zinku dospělé ženy.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 10, s. 8
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018