První třtinový cukr se sníženým GI
Vydáno: 29. 7. 2009
Autor:
v Queenslandu vyvinuli cukr LoGiCane s GI = 50, který se vyrábí speciálním rafinačním postupem. Je dodáván na trh v řadě výrobků CSR s označením “Better for you sugars”.
V březnu 2009 byl v Austrálii oficiálně uveden na trh třtinový cukr LoGiCane s nízkým glykemickým indexem (GI), který byl certifikován orgánem Glycemic Index Foundation. Jedná se o australský produkt vyvinutý po tříletém úsilí ve výzkumném a vývojovém pracovišti Horizon Science. Finančně se na vývoji podílela grantem vláda Queenslandu a společnosti Inventages LLC a BioPacific.
[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/LoGiCane.jpg]
Nový cukr odpovídá chutí i bělostí běžnému cukru, ale má GI = 50, zatímco běžný cukr má GI = 65. Snížení GI se projevuje zpomalením trávení, absorpce a metabolismu (pomalý vzestup glukózy v krvi), což znamená mimořádnou příležitost pro diabetiky a obézní osoby, jejichž počet stále roste.
Při revolučním rafinačním postupu se zachová více antioxidačních látek, polyfenolů, organických kyselin a minerálních látek (draslík, vápník, hořčík). V rámci řady “Better for you sugars” je LoGiCane doprovázen dalšími dvěma výrobky řady CSR: CSR Smart (cukr s extraktem ze Stevia) a ekologicky produkovaný certifikovaný CSR Organic.
Food Australia, 61, 2009, č. 6, s. 206-207