Bezpečnost potravin

Prověřování bezpečnosti koenzymu Q10

Vydáno: 24. 8. 2006
Autor:

Podle studie provedené v Japonsku chybí informace o maximální bezpečné dávce koenzymu Q10 ve výrobcích.

Prověřování bezpečnosti koenzymu Q10
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 50723 ; Vydáno : 24.8. 2006 – Zdroj: Agronavigátor; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková
Podle studie provedené v Japonsku chybí informace o maximální bezpečné dávce koenzymu Q10 ve výrobcích.
Japonské ministerstvo zdravotnictví, práce a sociálních věcí (MHLW) se před rokem obrátilo na Výbor pro bezpečnost potravin, aby provedl analýzu rizika z konzumace koenzymu Q10. Závěry Výboru byly nyní publikovány. Výbor uvádí, že bylo obtížné stanovit horní hranici denního bezpečného příjmu tohoto faktoru, neboť nejsou k dispozici potřebné údaje. Výbor také poznamenává, že obsah koenzymu Q10 v řadě potravinářských výrobků na trhu v Japonsku přesahoval dávku stanovenou pro léčebné účely. Výbor proto požaduje od MHLW, aby v souvislosti s managementem rizika:
* požadovalo od výrobců a distributorů potvrzení, že dávky koenzymu Q10 jsou i při dlouhodobé konzumaci bezpečné;
* byly poskytovány spotřebitelům informace o jakémkoliv nebezpečí z příjmu koenzymu Q10;
* shromažďovaly se informace o škodlivých reakcích aj.
 
Functional Foods & Nutraceuticals, e-newsletter (22.8.2006)