Produkce fermentačních kultur v Rusku
Vydáno: 1. 9. 2006
Autor:
K nejvýznamnější producentům mikrobiálních kultur určených pro mléčné výrobky patří Bioprodukt, Biolife a pracoviště VNIMI. Uvádějí se účinky bifidobakterií.
Produkce fermentačních kultur v Rusku
K nejvýznamnější producentům mikrobiálních kultur určených pro mléčné výrobky patří Bioprodukt, Biolife a pracoviště VNIMI. Uvádějí se účinky bifidobakterií.
Složení startovacích kultur pro výrobu mléčných produktů je zásadním faktorem z hlediska senzorických i výživových vlastností hotových výrobků. Obsaženy bývají především kmeny Lactobacillus (tvoří kolonie v distální části tenkého střeva) a Bifidobacterium (vytvářejí kolonie v tlustém střevě). Profylaktický efekt spočívá v tom, že konkurují bakteriím způsobujícím střevní infekce. Kulturní bakterie využívají laktózu i jiné cukry za produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem a bakteriocinů s širokým antimikrobiálním spektrem (inhibice klostridií, salmonel, shigel, listerií, kampylobakterů, vibrio aj.). Bifidobakterie (dnes je známo přes 20 druhů) usídlené na stěně tlustého střeva konkurují např. E. coli a kandidám, produkují polysacharid mucin, který usnadňuje průchod stolice střevem a produkují řadu esenciálních aminokyselin a vitaminů. Je prokázán i jejich vliv na snižování cholesterolu a jejich regulační funkce v řadě bioprocesů. Např. Bifidobacterium breve se vyznačuje výraznou aktivitou proti streptokokům odolným vůči antibiotikům, Bifidobacterium longum je antagonistem patogenních střevních tyčinek a stimuluje obranyschopnost, Bifidobacterium infantis má výrazný protizánětlivý účinek, Bifidobacterium adolescentis, druh vytvářející nejvíce kyselin – u člověka se projevuje jen v třetím roce života.
Bakteriální kultury jsou nabízeny v kapalném (koncentrace živých buněk obvykle nejméně 107/g, v koncentrátech 1010/g), suchém (obvykle lyofilizované) i v zmrazeném stavu. Na formě použité kultury závisí způsob dalšího použití (přímá aplikace nebo předběžná aktivace).
Na ruském trhu se uplatňují kultury z provozů „Bioprodukt“, „Mir biotechnologij“(„Biolife“), „Cech zakvasok“ (VNIMI – experimentální bioprodukce, Barnaul), Chemiferm („Rimlex“), CSK Food Enrichment (spol. „Pavlov“), Danisco, „Kaprina“, Sojuzsnab, Štykov a Co., Eko Com. aj.
Z nabídky společnosti Bioprodukt
Tržní název
|
Mikrobiologické složení
|
Laktinal – L1
|
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus
|
Laktinal – L2
|
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus
|
BioMatrix – LB1
|
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis
|
BioMatrix – LB1
|
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis
|
Immunolakt
|
L. casei, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus
|
Bifiljux
|
Lactococcus lactis subsp. diacetilactis , Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium breve
|
Základ kultur „Bifilife“ tvoří pět druhů bakterií: Bifidobacterium bifidum 791, Bifidobacterium longum B 379 M, Bifidobacterium breve 79-119, Bifidobacterium infantis 73-15, Bifidobacterium adolescentis G 7513.
Sortiment Barnauského bioprovozu:
Označení
|
|
BK-Altaj-S
|
Koncentrát mezofilních laktokoků k výrobě sýrů s nízkou i vysokou teplotou dohřívání
|
BK-Altaj-K
|
Koncentrát pro výrobu sýrů se zvýšenou teplotou dohřívání
|
BK-Altaj-LS, KP, KLP, KLPP, KLF, KLFP
|
Koncentrát pro výrobu vysokodohřívaných sýrů
|
BK-Altaj-SNŽ, BK-Altaj-MC, BK-Altaj-LSBifi
|
Koncentrát pro výrobu smetany
|
BK-Altaj-SBifi
|
Koncentrát pro výrobu syrovátkových nápojů
|
Fermentační kultury Rimlex:
– termofilní kultury: YO-YO, YO-YO-C, ST, STX
– mezofilní kultury ML, MCL
– symbiotickékultury STM, MCLO, PCN, PCNR
Příklady výrobků CSK:
Kalase
Milase (vyrobeno z Rhizomucor miehei
Ze sortimentu společnosti EKO KOM:
LAT BY – termofilní kultury pro jogury, kysaná mléka, smetanu
LAT CW- mezofilní kultury pro sýry, smetanu, máslo, tvaroh
LAT REM –pro vysokodohřívané sýry (včetně L. plantarum)
LAT YC – pro „pasta filata“.