Bezpečnost potravin

Produkce fermentačních kultur v Rusku

Vydáno: 1. 9. 2006
Autor:

K nejvýznamnější producentům mikrobiálních kultur určených pro mléčné výrobky patří Bioprodukt, Biolife a pracoviště VNIMI. Uvádějí se účinky bifidobakterií.

Produkce fermentačních kultur v Rusku
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 50921 ; Vydáno : 30.8. 2006 – Zdroj: Agronavigátor ; Autor : Ing. Irena Suková
K nejvýznamnější producentům mikrobiálních kultur určených pro mléčné výrobky patří Bioprodukt, Biolife a pracoviště VNIMI. Uvádějí se účinky bifidobakterií.
Složení startovacích kultur pro výrobu mléčných produktů je zásadním faktorem z hlediska senzorických i výživových vlastností hotových výrobků. Obsaženy bývají především kmeny Lactobacillus (tvoří kolonie v distální části tenkého střeva) a Bifidobacterium (vytvářejí kolonie v tlustém střevě). Profylaktický efekt spočívá v tom, že konkurují bakteriím způsobujícím střevní infekce. Kulturní bakterie využívají laktózu i jiné cukry za produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem a bakteriocinů s širokým antimikrobiálním spektrem (inhibice klostridií, salmonel, shigel, listerií, kampylobakterů, vibrio aj.). Bifidobakterie (dnes je známo přes 20 druhů) usídlené na stěně tlustého střeva konkurují např. E. coli a kandidám, produkují polysacharid mucin, který usnadňuje průchod stolice střevem a produkují řadu esenciálních aminokyselin a vitaminů. Je prokázán i jejich vliv na snižování cholesterolu a jejich regulační funkce v řadě bioprocesů. Např. Bifidobacterium breve se vyznačuje výraznou aktivitou proti streptokokům odolným vůči antibiotikům, Bifidobacterium longum je antagonistem patogenních střevních tyčinek a stimuluje obranyschopnost, Bifidobacterium infantis má výrazný protizánětlivý účinek, Bifidobacterium adolescentis, druh vytvářející nejvíce kyselin – u člověka se projevuje jen v třetím roce života.
Bakteriální kultury jsou nabízeny v kapalném (koncentrace živých buněk obvykle nejméně 107/g, v koncentrátech 1010/g), suchém (obvykle lyofilizované) i v zmrazeném stavu. Na formě použité kultury závisí způsob dalšího použití (přímá aplikace nebo předběžná aktivace).
Na ruském trhu se uplatňují kultury z provozů „Bioprodukt“, „Mir biotechnologij“(„Biolife“), „Cech zakvasok“ (VNIMI – experimentální bioprodukce, Barnaul), Chemiferm („Rimlex“), CSK Food Enrichment (spol. „Pavlov“), Danisco,  „Kaprina“, Sojuzsnab, Štykov a Co., Eko Com. aj.
Z nabídky společnosti Bioprodukt
Tržní název
Mikrobiologické složení
Laktinal – L1
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus
Laktinal – L2
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus
BioMatrix – LB1
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis
BioMatrix – LB1
L. plantarum, L. casei, L. fermentum, L. acidophilus, Lactococcus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis
Immunolakt
L. casei, Lactococcus lactis subsp. diacetilactis, Streptococcus thermophilus
Bifiljux
Lactococcus lactis subsp. diacetilactis , Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium breve
 
Základ kultur „Bifilife“ tvoří pět druhů bakterií: Bifidobacterium bifidum 791, Bifidobacterium longum B 379 M, Bifidobacterium breve 79-119, Bifidobacterium infantis 73-15, Bifidobacterium adolescentis G 7513.
 
Sortiment Barnauského bioprovozu:
Označení
 
BK-Altaj-S
Koncentrát mezofilních laktokoků k výrobě sýrů s nízkou i vysokou teplotou dohřívání
BK-Altaj-K
Koncentrát pro výrobu sýrů se zvýšenou teplotou dohřívání
BK-Altaj-LS, KP, KLP, KLPP, KLF, KLFP
Koncentrát pro výrobu vysokodohřívaných sýrů
BK-Altaj-SNŽ, BK-Altaj-MC, BK-Altaj-LSBifi
Koncentrát pro výrobu smetany
BK-Altaj-SBifi
Koncentrát pro výrobu syrovátkových nápojů
 
Fermentační kultury Rimlex:
         termofilní kultury: YO-YO, YO-YO-C, ST, STX
         mezofilní kultury ML, MCL
         symbiotickékultury STM, MCLO, PCN, PCNR
 
Příklady výrobků CSK:
Kalase
Milase (vyrobeno z Rhizomucor miehei
 
Ze sortimentu společnosti EKO KOM:
LAT BY – termofilní kultury pro jogury, kysaná mléka, smetanu
LAT CW- mezofilní kultury pro sýry, smetanu, máslo, tvaroh
LAT REM –pro vysokodohřívané sýry (včetně L. plantarum)
LAT YC – pro „pasta filata“.