.jpg.jpg)
Začátek letošní výstavy Zahrady Čech na Litoměřicku oživilo předávání cen Regionální potravina. Prestižní soutěže se v rámci 11. ročníku účastnily v Ústeckém kraji bezmála dvě stovky produktů.
Značku Regionální potravina letos získaly tyto výrobky:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1. |
Masné výrobky tepelně opracované
|
SVĚTLÁ LAHŮDKOVÁ TLAČENKA
Vojtěch Strauss, Most
|
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
KRŮTÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
Petr Mančík, Most
|
3. |
Sýry včetně tvarohu
|
PŘÍRODNÍ SÝR S ČESNEKEM
Martin Honza, Růžová
|
4. |
Mléčné výrobky ostatní
|
ŽERVÉ
Barbora Marešová, Břvany
|
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Makovec bez mouky
Jaroslava Michalcová, Roudnice n. Labem
|
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Špaldový medovník „MEĎÁK“
Dubský perník s.r.o.
|
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
MONOPOL KARLÍK
Pivovar Monopol s.r.o.
|
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Švestky s portským vínem
David Netolický, Jirkov
|
9. |
Ostatní
|
Srnčí tokáň 66% masa
Hynek Jirman, Dolní Poustevna
|
David Netolický se do soutěže zapojil už poněkolikáté, a o to víc se z ocenění radoval: „Vítězství je pro mě velkým překvapením, bylo to potřetí, kdy jsem se do Regionální potraviny přihlásil a poprvé, kdy se mi podařilo zvítězit. Švestky s portským vínem byly jedním z mých prvních produktů, když jsem před třemi lety začínal se svou malou výrobnou pochutin. Snažím se vyrábět výrobky, které jsou zajímavé a originální a zde se povedlo skvěle zkombinovat výborné regionální ovoce s portským vínem.“
Za Státní zemědělský intervenční fond předával ocenění ředitel Regionálního odboru Ústí nad Labem Karel Sekáč, oceněným gratuloval i náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč.
Ocenění Regionální potravina můžou získat jen malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Oceněný výrobek se může označovat logem Regionální potravina, a to po dobu čtyř let. Značka je mimo jiné praktickým vodítkem pro spotřebitele – zaručuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.
Soutěž Regionální potravina podporuje domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.
Zdroj: SZIF