Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Proč potřebují mléko zejména děti? do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Proč potřebují mléko zejména děti?

Vydáno: 26.1.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Zdravotní důvody, které vedly ministerstvo zemědělství k relaizaci projektu Podpora školního mléka.

Na téma prospěšnost konzumace mléka se vede řada diskusí, názory odporníků jsou na obou stranách spektra, tedy jsou tu zastánci a odpůrci, z nichž každý své argumenty pro i proti zakládá na výsledcích vědeckých studií.

 

Program podpory školního mléka vychází z argumentů zastánců  podporujících konzumaci mléka a mléčných produktů i při vědomí možných negativních zdravotních důsledků pro určité procento spotřebitelů. Odběr dotovaných školních mléčných produktů je však dobrovolný a nikdo nebude nutit rodiče dítěte trpícího alergií na mléčné výrobky, aby se do programu zapojili.

 

Vzhledem k tomu, že jsme se narodili jako savci a naší první potravou bylo mateřské mléko, je faktem, že v mléce najdeme vše potřebné pro zdravý život – plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný tuk, mléčný cukr a řadu důležitých minerálních látek, zejména pak vápník a fosfor. Mléko je také zdrojem některých vitaminů a stopových prvků, které podporují správnou funkci metabolizmu a jsou proto důležité pro ochranu zdraví člověka.

 

Vápník obsažený v mléce má mimořádné a nezastupitelné postavení. Ostatní důležité látky lidský organizmus umí samozřejmě získat z masa a rostlinné stravy, dostačující množství vápníku však z jiných potravin získat neumí.

 

Obsah vápníku v mléce je vysoký (cca 1200 mg/l) a pokrývá denní spotřebu dospělého člověka. Vápník obsažený v mléce je snadno dostupný a využitelný.

 

Proč potřebují mléko zejména děti?

Potřeba vápníku se týká  především dětí. Vápník zajišťuje zdravý vývoj kostí a skeletu. Tvorba kostní hmoty probíhá zejména během dětství a dospívání. Nedostatek vápníku v mládí vyvolává  v dospělosti vážné onemocnění, osteoporózu – řídnutí kostí, což má za následek jejich zvýšenou lámavost. Proto je důležité, aby vápník byl podáván v dostatečném množství zejména dětem. Doporučení dávka činí podle věku dítěte 800 – 1200 mg/den. Zvýšený přísun v pozdějším věku nedokáže kompenzovat nedostatek v dětství.

 

Podle údajů Kliniky dorostového a dětského lékařství v Praze je přísun vápníku z českých dětí nedostatečný. Přibývá onemocnění osteoporózou a osteomalacií (měknuté kostí). Na prevenci osteoporózy je nutné dbát již od dětského věku i přesto, že se projevuje až ve věku středním a vyšším. Tento fakt by si měl každý rodič uvědomit.

 

Dobře vyvážený jídelníček dítěte školního věku by měl obsahovat mléčný výrobek prakticky při každém jídle a navíc – k příjmu potravy je také nutné dětem zajistit dostatečný přísun tekutin.

 

Vzhledem k tomu, že program podporovaných mléčných produktů neobsahuje jen zpracovatelsky upravené mléko, ale další mléčné produkty zdraví prospěšné, jako např. jogurtové mléko, jogurty či smetanový krém (ostatně kysané mléčné produkty doporučují odborníci na výživu prioritně), je nabídka dostatečně atraktivní pro všechny a program má z výživového hlediska nezastupitelný význam.

 

 

Zdroj: SZIF

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021