Bezpečnost potravin

Problematika EHEC v přehledu

Vydáno: 27. 5. 2011
Autor:

Přehled informací publikovaných na stránkách ICBP k problematice enterohemoragických Escherichia coli (EHEC).

Závažná střevní onemocnění v severním Německu
Společné stanovisko BfR a RKI k problému šíření bakterie EHEC v severním Německu
Enterohemoragické Escherichia coli (EHEC)
EHEC prokázány u salátových okurek španělského původu
Španělsko zahájilo šetření kontaminace okurek EHEC
Prevalence EHEC v různých produkčních systémech výkrmu skotu
Alimentární infekce vyvolané konzumací rajčat a salátu
Konzumace syrového mléka je nebezpečná
Zvěřina zdrojem E. coli
Kontaminace zvěřiny enterohemoragickou E. coli
Výskyt E. coli v Norsku
Mikrobiologická rizika z masa
Předcházení infekci STEC
Verotoxigenní E. coli (VTEC) v potravinách
Hygienické nedostatky mléka z farem
Výskyt, vlastnosti a projevy patogenů v potravinách

Tiskové zprávy dozorových orgánů ČR:

SZPI upřesňuje zprávy získané od německé strany o možné kontaminaci bio-okurek dodaných do ČR (TZ SZPI ze dne 2. 6. 2011)
Výsledky testů bio-okurek dovezených do Česka na E. coli jsou negativní (TZ SZPI ze dne 2.6.2011)
Potravinářská inspekce rozšiřuje mimořádnou kontrolu čerstvé zeleniny (TZ SZPI ze dne 30.5.2011; seznam provozoven, které obdržely rizikovou šarži okurek)
Inspekce vyhlásila mimořádnou kontrolu čerstvé zeleniny původem ze Španělska (TZ SZPI ze dne 30.5.2011)
SZPI: Rizikové španělské okurky byly dodány i do ČR (TZ SZPI ze dne 28.5.2011)
SVS ČR – TZ o EHEC (27.5.2011)
Výskyt průjmových onemocnění způsobených bakterií Escherichia coli v Německu (TZ MZ ze dne 26.5.2011)